Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 15 maja 2014

Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki

 Mega chrupiące pełnoziarniste ciasteczka orkiszowe z dodatkiem otrąb owsianych w trzech odsłonach- z gorzką czekoladą i skórką pomarańczową, z chałwą i białym i czarnym sezamem oraz z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Moim faworytem są chałwowo-sezamowe.

Pełnoziarniste ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki

 

SKŁADNIKI (na ok. 90 małych ciasteczek):


  • Składniki:
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 400 g masła
  • 1 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka płatków orkiszowych błyskawicznych
  • szklanka otrąb owsianych
  • garść suszonej żurawiny
  • garść siekanych orzechów włoskich
  • garść skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • garść posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki chałwy
  • garść sezamu białego i garść sezamu czarnego
  • szczypta soli

Ciasteczka orkiszowo-owsiane trzy smaki - PRZYGOTOWANIE:
W malakserze ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i brązowym. Stopniowo dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Cały czas miksując dodajemy płatki i otręby. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy suszoną żurawinę i lekko przesiekane orzechy włoskie. Do drugiej dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i gorzką czekoladę. Do trzeciej dodajemy pokruszoną chałwę oraz sezam. Ciasto delikatnie mieszamy z dodatkami. Dzięki temu uzyskamy ciasteczka owsiane o trzech smakach. Maczamy dłonie w wodzie, bierzemy kawałek ciasta - im mniejsze ciasteczka zrobimy, tym będą bardziej chrupiące. Formujemy z niego malutkie ciasteczko. Lepiąc ciasta chałowo-sezamowe warto dłonie zamiast w wodzie oprószyć mąką- po dodaniu chały ciasto robi się bardziej lepiące. Ciasta układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej w dużych odstępach. Pieczemy w temp. 180 stopni termoobieg ok. 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz