Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 25 maja 2014

Pieczone młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym na oleju rzepakowym

W upalne  dni chętnie sięgamy po coś lekkiego do zjedzenia. Bogactwo świeżych warzyw i owoców znacznie nam to zadanie ułatwia. Dziś proponuję pyszne młode ziemniaczki, które same w sobie stanowią  bombę smakową, ale  w połączeniu ze skarmelizowanym szczypiorkiem stają się jeszcze bardziej apetyczne. Do tego zimne zsiadłe mleko oraz  aromatyczny sos na bazie ziół z przydomowego ogródka i lekki obiad gotowy. Zarówno do pieczenia ziemniaków, jak i przygotowania sosu użyłam oleju rzepakowego. Zwany  również oliwą północy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3, których ludzki organizm sam nie wytwarza, i dlatego musimy  dostarczać je sięgając chociażby właśnie po ten olej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie – spowalniają starzenie, podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Warto więc wprowadzić do swojej diety olej rzepakowy jako zamiennik innych tłuszczy.

 Pieczone młode ziemniaki ze szczypiorkiem i sosem bazyliowo-koperkowym na oleju rzepakowym



Składniki:
·         1 kg młodych ziemniaków
·         2 pęczki szczypiorku
·         3-4 łyżki oleju rzepakowego
·         sól gruboziarnista
·         zsiadłe mleko do podania
Na sos bazyliowo-koperkowy  na oleju rzepakowy
·         duży pęczek bazylii
·         duży pęczek koperku
·         6-7  łyżek oleju rzepakowego
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu balsamicznego
 Dobrze umyte ziemniaki ze skórką przekładamy na blachę piekarnikową. . Mniejsze pozostawiamy w całości, większe możemy przekrawać na pół. Ziemniaki skrapiamy olejem, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i gruboziarnistą solą.

 Całość dokładnie mieszamy. Pieczemy 40-45 minut w temp. 190 stopni.  Ziemniaczki podajemy z zsiadłym mlekiem i sosem bazyliowo-koperkowym.  
 
Sos- listki bazylii i koperek miksujemy z octem balsamicznym, solą i pieprzem. 

Cały czas blendując dolewamy olej -do uzyskania kremowego sosu. Smacznego!





 

1 komentarz: