poniedziałek, 5 maja 2014

Spaghetti z dynią i sezamem

 Pyszny, pełnoziarnisty makaron w połączeniu z delikatną dynią, bardzo aromatycznym dwukolorowym sezamem oraz zdrowymi kiełkami brokułów to pyszna i szybka propozycja obiadowa. Polecam!

Spaghetti z dynią i sezamem

 SKŁADNIKI:


  • 400 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego
  • ok. 500 g dyni- poza sezonem może być mrożona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże garście sezamu białego
  • duża garść sezamu czarnego
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta mielonego imbiru
  • 200 g sera feta
  • 50 g kiełków brokułu

    PRZYGOTOWANIE:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej. Podsmażamy drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i smażymy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz imbirem. Na suchej patelni prażymy sezam biały i czarny. Makaron łączymy z dyniowym sosem, dodajemy uprażony sezam oraz kiełki brokułu. Posypujemy rozkruszoną fetą. Smacznego!




    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz