poniedziałek, 26 maja 2014

Szparagi pieczone pod chlebową kruszonką z mimolette na oleju rzepakowym

Pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu szparagi pod kruszonką chlebową z dodatkiem sera mimolette i oleju rzepakowego. Idealne na lunch lub jako dodatek do mięs z grilla. Pamiętajmy, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy sięgać po niego jak najczęściej, zastępując nim inne  tłuszcze.  Dzięki temu zapewnimy  sprawną pracę  naszego mózgu, serca i całego układu krążenia. W połączeniu z niskokalorycznymi szparagami stanowi niezwykle smakowity i zdrowy posiłek. Zapraszam.

Szparagi pieczone pod chlebową kruszonką z mimolette na oleju rzepakowym

SKŁADNIKI:


  • pęczek zielonych szparagów
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól gruboziarnista
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 50 g sera mimolette

 PRZYGOTOWANIE:

 

Szparagi pozbawiamy zdrewniałych części, układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy olejem, doprawiamy solą. 

Chleb razem z serem blendujemy do uzyskania kruszonki. Szparagi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, termoobieg na ok. 20 minut. 

Po tym czasie szparagi posypujemy kruszonką, skrapiamy jeszcze delikatnie olejem i zapiekamy ok. 20- 25 minut. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz