środa, 14 maja 2014

Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim

 Lekko cytrynowe, z otrębową kruszonką, aromatyczne od pietruszki zerwanej prosto z przydomowego ogródka, wzbogacone charakterystycznym smakiem sera bałkańskiego- to moja propozycja na smaczne i zdrowe zielone szparagi. Zapraszam. 

Szparagi pieczone z otrębami i serem bałkańskim

SKŁADNIKI:


  • pęczek szparagów
  • duża garść drobno posiekanej pietruszki
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • odrobina świeżo startego imbiru
  • łyżka otrąb owsianych
  • łyżka oleju rzpekaowego
  • sól do smaku
  • garść pestek słonecznika
  • 100 g sera bałkańskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oleju i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, pestki słonecznika, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Rozkruszamy ser bałkański. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 45-50 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości i jakości szparagów- młodsze i cieńsze potrzebują mniej czasu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz