Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 10 czerwca 2014

Deser bakłażanowo-cukiniowy- pełen zdrowych niespodzianek

 Dziś zapraszam na zaskakujące danie, które możemy zaserwować zarówno na śniadanie, jak też zaproponować naszym domownikom po zdrowym obiedzie na deser. Spód tych nietypowych ciastek stanowi razowy kuskus przygotowany na mleku z dodatkiem miodu i wanilii. Wzbogacony jest on zdrowymi  suszonymi owocami- żurawiną i śliwką. Drugą, bardzo zaskakującą, ale niesamowicie smaczną warstwę stanowi krem przygotowany na warzywach- bakłażanie i cukinii. Zapewniam Was, że nikt nie zgadnie, czym są te dwa tajemnicze składniki.To bardzo fajny pomysł na przemycenie do diety dzieciaków zdrowych warzyw. Całość wieńczy kremowy serek waniliowy oraz kleks domowej konfitury jagodowo-porzeczkowej z liściem świeżej bazylii.  Zaproponowany dziś przeze mnie deser z pewnością zasmakuje niejednemu dzieciakowi, a i dorośli nim nie pogardzą ;) . Zapraszam!

Deser bakłażanowo-cukiniowy - pełen zdrowych niespodzianek 



Składniki (na 8 deserów):
·         200 g kaszki kuskus razowej
·         szklanka  mleka
·         3  łyżki  domowego cukru waniliowego
·         łyżka  miodu spadziowego
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         skórka otarta z jednej cytryny
·         1 łyżka masła migdałowego prażonego (solonego)
·         3 łyżki oleju rzepakowego
·         2 garście  suszonych śliwek
·         garść suszonej żurawiny
Na masę bakłażanowo-cukiniową:
·         1 bakłażan o wadze ok. 300 g
·         1 cukinia o wadze ok. 250g
·         tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady + łyżeczka dobrego kakao
·         4 łyżki oleju rzepakowego
·         3  łyżki dark muscovado
·         płaska łyżka mąki ziemniaczanej
·         1 żółtko
·         3-4 łyżki mleka
·         skórka otarta z cytryny
·         500 g trzykrotnie mielonego twarogu  + 4 łyżki  miodu spadziowego
·                     4 łyżki domowej konfitury jagoda z czarną porzeczką

Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i miodem. Gorącym mlekiem zalewamy kaszę kuskus i odstawiamy pod przykryciem, aż wchłonie cały płyn.

Kiedy kaszka będzie już gotowa, dodajemy do niej łyżkę ekstraktu waniliowego, skórkę z cytryny, łyżkę masła migdałowego i olej rzepakowy. Suszone owoce drobno kroimy, przekładamy do kuskusu. Dokładnie mieszamy.
Bakłażana i cukinię kroimy w kostkę. W garnku podgrzewamy 4 łyżki oleju rzepakowego z dark muscovado. Dodajemy pokrojone warzywa i smażmy do momentu aż całkowicie zmiękną.

 Masę blendujemy na gładkie puree. Masę zagotowujemy. Mąkę  rozrabiamy w odrobinie zimnego mleka. Do masy mącznej dodajemy żółtko. Tak przygotowany płyn przelewamy do gotującego się puree z warzyw.

Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy ją z ognia. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, która rozpuści się pod wpływem ciepłego budyniu cukiniowo-bakłażanowego. Jeśli użyjemy czekolady mlecznej, masy nie musimy już dosładzać, ale dodajemy łyżeczkę dobrego kakao.  Czekolada gorzka może wymagać odrobiny cukru. Na sam koniec całość perfumujemy skórką z cytryny.
Na talerzu układamy specjalną obręcz do serwowania dań. Zarówno kuskus jak i masę bakłażanowo-cukiniową dzielimy na 8 równych części.

 Na dnie wykładamy warstwę kaszki kuskus- dokładnie ubijamy łyżką. Na kuskus wykładamy warstwę bakłażanowo-cukiniową. Następnie wykładamy utarty z miodem twaróg. Całość zwieńczamy lekko podgrzaną domową konfiturą jagodowo-porzeczkową. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz