środa, 4 czerwca 2014

Grillowane halloumi i pomidory malinowe z dressingiem agawowym na bazie oleju rzepakowego, grillowaną cytryną i orientalnym kuskusem

Pyszny grillowany ser w towarzystwie grillowanego, aromatycznego pomidora malinowego i grillowanej cytryny, serwowany z orientalnym razowym  kuskusem z nutą kafiru to propozycja na nowoczesne, lekkie i smaczne danie z grilla (lub w domowych warunkach - patelni grillowej). Wszystkie elementy dania harmonijnie łączy ze sobą agawowy dressing na bazie oleju rzepakowego. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie i w tak prosty i smaczny sposób codziennie dbać o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.  Nasze serce, mózg i cera będą nam za to wdzięczne. Więcej na ten temat na stronie . Tymczasem zapraszam na pyszny wegetariański obiad z grilla. :)

Grillowane  halloumi i pomidory malinowe z dressingiem  agawowym na bazie oleju rzepakowego, grillowaną cytryną i orientalnym kuskusem razowym

  Składniki
·         250 g sera Halloumi
·         ogórek szklarniowy
·         2 ogórki małosolne
·         1 pomidor malinowy
·         sól
·         pieprz
·         200 g kuskusu razowego
·         200 ml domowego wywaru warzywnego
·         2-3 liście kafiru
·         pęczek natki pietruszki
·         suszone oregano
·         cytryna
Na dressing:
·         łyżka syropu z agawy
·         4-5  łyżek  oleju rzepakowego
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu balsamicznego
·         skórka z połowy cytryny

Dressing- łączymy ze sobą syrop z agawy, ocet balsamiczny, sól, pieprz i skórkę z cytryny. Stopniowo wtłaczamy olej rzepakowy do momentu uzyskania jednolitej emulsji.


Kuskus przesypujemy do miski. Wywar warzywny zagotowujemy z liśćmi kafiru. Kiedy liście oddadzą swój aromat, wywarem zalewamy kaszkę. Pozostawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do pełnego nasiąknięcia, po tym czasie usuwamy liście kafiru. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. 


Ser porcjujemy na zgrabne kawałki. Każdy kawałek smarujemy za pomocą pędzelka dressingiem  z obu stron. Ser grillujemy z każdej strony do momentu aż powstaną ładne brązowe prążki.

Pomidora kroimy w dość grube plastry. Każdy plaster z obu stron solimy i doprawiamy suszonym oregano. Plastry pomidora grillujemy krótko z obu stron. 

Cytrynę przekrawamy na pół i układamy na ruszcie- chwilę grullujemy, aż ładnie zbrązowieje.
Ogórka szklarniowego kroimy w zgrabne plasterki, podobnie czynimy z ogórkiem małosolnym.
Na talerzu układamy naprzemiennie plastry sera i  pomidora. Obok układamy krążki ogórków.

Całość  skrapiamy dressingiem i dekorujemy natką pietruszki.   
Podajemy z kuskusem skropionym przygotowanym dressingiem i grillowaną cytryną (którą już na talerzu goście skrapiają  ser i kuskus).  Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz