czwartek, 12 czerwca 2014

Imbirowo-migdałowe ciasto z owocami

Dziś zapraszam na pyszne ciasto na mące pełnoziarnistej, z lekką pikanterią od świeżego i kandyzowanego imbiru złamaną naturalną słodyczą czereśni i poziomek. Dla uatrakcyjnienia ciasta i zaskoczenia moich domowników placek przełożyłam  kremem z kasztanów i polałam go sosem czereśniowo-poziomkowym.  Deser ten jest bardzo zdrową propozycją na słodkie zakończenie posiłku. Imbir korzystnie wpływa na układ odpornościowy oraz problemy trawienne, wspomaga odchudzanie. Czereśnie zawierają potas dobroczynnie wpływający na serce, nerki oraz stawy, wiele witamin m.in. A, C, z grupy B. Poziomki podnoszą odporność organizmu, usprawniają pracę układu krwionośnego oraz blokują wchłanianie złego cholesterolu LDL.
blokują wchłanianie "złego" cholesterolu LDL

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/poziomki-wlasciwosci-lecznicze-owocow-i-lisci-poziomki_41749.html
blokują wchłanianie "złego" cholesterolu LDL

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/poziomki-wlasciwosci-lecznicze-owocow-i-lisci-poziomki_41749.html

Zapraszam!

Imbirowo-migdałowe ciasto z owocami



Składniki:
·         2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
·         łyżeczka proszku do pieczenia
·         łyżeczka sody oczyszczonej
·         3/4 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru
·         szczypta soli
·         3/4 szklanki oleju rzepakowego
·         1/2 szklanki dark muscovado
·         1/2 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
·         3 łyżki syropu z agawy
·         2 duże jajka
·         1/2 szklanki mleka
·         30 g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego
·         50 g podprażonych i posiekanych migdałów
·         1/3  łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
·         czereśnie - tyle ile zmieści się na cieście
·         poziomki - ok. 3-4 dużych garści

·          kandyzowany  imbir do dekoracji
·         krem z kasztanów 250 g

W misce łączymy składniki sypkie- mąkę, sól, cukier waniliowy, dark muscovado,  proszek do pieczenia i sodę.W drugim naczyniu łączymy olej, mleko, syrop z agawy, mieloną trawę cytrynową oraz jajka. Do masy płynnej dodajemy stopniowo składniki suche cały czas miksując na niskich obrotach. Kiedy uzyskamy jednolite ciasto, dodajemy starty imbir. Orzechy i kandyzowany imbir oprószamy łyżeczką mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub do kwadratowej małej formy (24 x 24 cm)  z odpinanym rantem (foremki należy wysmarować tłuszczem i obsypać mąką). Na wierzchu układamy wypestkowane czereśnie i poziomki. Ciasto pieczmy 50-55 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Wystudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy kremem kasztanowym.  Wierzch  polewamy sosem czereśniowo-poziomkowym i dekorujemy kandyzowanym imbirem. Z ciasta możemy również upiec małe babeczki z czereśniami i poziomkami.  Pieczemy je ok. 30 minut.  
 

Sos czereśniowo-poziomkowy

·          400 g czereśni pozbawionych pestek
·         200 g poziomek
·         5-6 łyżek wody
·         łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         łyżka miodu akacjowego
·         łyżka oleju rzepakowego
·         sok z połowy cytryny
\
Wypestkowane czereśnie przekładamy do garnka, dodajemy poziomki i olej rzepakowy. Podlewamy odrobiną wody.  Całość  zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w dwóch łyżkach zimnej wody, przelewamy do owoców. Dokładnie mieszamy i czekamy chwilę, aż sos zgęstnieje. Dosładzamy miodem. Słodycz równoważymy odrobiną soku z cytryny.  Smacznego!





2 komentarze:

  1. Ewcia a ten krem z kasztanów to jest kupny czy sama robiłaś?

    OdpowiedzUsuń