Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 7 czerwca 2014

Kokosowy sernik z truskawkami i rabarbarem

 Zapraszam na pyszny kokosowy sernik ze słodkimi truskawkami i kwaskowym rabarbarem- mariaż doskonały. A żeby nie było nudno całość zwieńczona jest  intensywnie czerwonym sosem truskawkowym i serwowana z nieco nietypowymi, ale dużo smaczniejszymi od tych tradycyjnych, lodami truskawkowymi w białej czekoladzie. Choć całość na pierwszy rzut oka może wydawać się dość skomplikowana, zapewniam Was, że zarówno ciasto, jaki i dodatki przygotujecie bardzo szybko i łatwo.

Kokosowy sernik z truskawkami i rabarbarem




Ciasto:
- 1szklanka  oleju rzepakowego
-370g herbatników pełnoziarnistych 
Do rozdrobnionych ciastek (w malakserze) powoli dolewamy olej i cały czas miksujemy. Masa ma mieć konsystencję mokrego pisaku.
Tortownicę o średnicy ok. 26-28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Do tak przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do lodówki.
Masa kokosowa:
- 400 g wiórków  kokosowych
-1 szklanka cukru
-4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka
Mleko zagotowujemy z olejem i cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i chwilę gotujemy, aż masa zgęstniej. Masę kokosową  wykładamy na herbatnikowy spód.
· truskawki

· 1-2 łodygi rabarbaru
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przekrawamy na pół i układamy na kokosowej masie. Pomiędzy truskawki układamy obrany rabarbar pokrojony w talarki. 

Masa twarogowa:
 - 0,5 kg twarogu dobrze zmielonego
- 100g cukru
- cały budyń waniliowy
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 3 jajka
-  150 ml śmietany 18%
Całość dobrze miksujemy. (Białka jajek warto oddzielnie ubić ze szczyptą soli i dopiero na końcu wmieszać do masy. Sernik będzie bardziej puszysty).
 
- 1 tabliczka białej czekolady

Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do masy serowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na truskawki. 


Kruszonka:
- 75 g płatków migdałowych
- 2 garście wiórków kokosowych 
Wierzch ciast  posypujemy mieszanką płatków migdałowych i wiórków kokosowych. 
Pieczemy 60 minut, w temp. 180 stopni.  Po godzinie zmniejszamy temp. do 160 stopni, przykrywamy sernik papierem do pieczenia (czasem należy zrobić to wcześniej, jeśli zauważymy, że góra ciasta za bardzo brązowieje), żeby wierzch nam się nie spiekł i pieczemy jeszcze 15 minut. Następnie wyłączmy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach.  
Ja przygotowałam powyższy sernik w formie mini- użyłam do tego dwóch tortownic o średnicy 17 cm. Jeden sernik zrobiłam tak jak w przepisie- z truskawkami i rabarbarem, drugi z samym kokosem. Mini serniki pieczemy 60 minut, temp. 180 stopni i podobnie jak duży studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Sernik bez owoców podałam z cukrem pudrem i świeżą miętą.

Sernik z truskawkami i rabarbarem podajemy z sosem truskawkowym i lodami truskawkowymi.

Sos truskawkowy

 

·        400 g truskawek
·        2-3 łyżki wody
·        łyżeczka mąki ziemniaczanej
·        łyżka syropu z agawy
·        łyżka oleju rzepakowego

Truskawki pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z wodą, olejem rzepakowym i syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody.  Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko zgęstniał. Sosem polewamy sernik tak, by ładnie spływał po bokach ciasta.

Lody truskawkowe w polewie czekoladowej

·         duże  truskawki
·         tabliczka białej czekolady
·         1  łyżka oleju rzepakowego

Truskawki nabijamy na patyczki. Czekoladę białą topimy nad gorąca kąpielą wodną z łyżką oleju. Truskawki maczamy w czekoladzie. Kiedy zastygną wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

Smacznego!














2 komentarze: