Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 22 czerwca 2014

Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym - czyli prezent na Dzień Ojca

 Pysznie kruche ciasto na bazie kremu migdałowego wypełnione kremową masą przygotowaną z czerwonych i czarnych porzeczek z przydomowego ogródka to fajny pomysł na słodki prezent z okazji jutrzejszego święta. Porzeczki to ulubione owoce mojego taty. Idealnie sprawdzają się we wszelkiego rodzaju słodkościach. Porzeczkowy krem jest delikatnie słodki, odrobinę kwaskowaty, idealnie zabalansowany smakowo. Polecam i zapraszam :) .

Kruche babeczki na kremie z prażonych migdałów z kremem porzeczkowym



Składniki
Na ciasto:
·         500 g mąki pełnoziarnistej pszennej
·        3 łyżki kremu z prażonych migdałów (solonego)
·         200 g zimnego masła
·         100 g dark muscovado
·        100 g zwykłego cukru
·        2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         3 żółtka
·        skórka otarta z jednej cytryny


Łączymy mąkę, skórkę z cytryny, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy masło i krem z migdałów, dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, jogurt  i szybko wyrabiamy. Ciasto wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wylepiamy nim foremki na małe babeczki. Dno dziurkujemy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą. Babeczki studzimy

Masa porzeczkowa:
·        600 g mieszanki porzeczek czerwonych i czarnych
·                1,5 szklanki cukru waniliowego domowej roboty
·                2 budynie waniliowe
·                2 żółtka
·                1/2 szklanki mleka
·                400 g miękkiego masła
 
Porzeczki  i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się owoców. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić porzeczkowego  budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.

Kruche babeczki wypełniamy porzeczkowym budyniem.
·        porzeczki i świeża mięta do dekoracji babeczek

Babeczki dekorujemy porzeczkami oraz listkami świeżej mięty.
Smacznego!





















2 komentarze: