niedziela, 15 czerwca 2014

Leniwie słodkie placki z młodych ziemniaków na oleju rzepakowym z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią

Placki ziemniaczane lubi chyba każdy. Dziś ich nieco odmieniona wersja- placuszki przygotowane są, podobnie jak kopytka czy leniwe kluski, na gotowanych ziemniakach i podawane na słodko z sosem arbuzowo-imbirowym. Idealnie smakują również posypane tylko cukrem pudrem. Przyjemnie chrupiące na zewnątrz, kremowe i delikatne w środku zadowolą niejednego łasucha. Przygotowałam je, podobnie jak arbuzowy sos, na oleju rzepakowym.  Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego stanowi niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety.

Przepisy opublikowane na blogu w dniach od 15 maja do 15 czerwca biorą udział w zabawie „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO” w ramach kampanii „Pokochaj olej rzepakowy”, której celem było podniesienie świadomości konsumentów na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Mam nadzieję, że moje przepisy choć trochę przekonały Was do tego, że warto sięgać po naszą zdrową oliwę północy  :) . 
Zapraszam!

Leniwie słodkie placki  z młodych ziemniaków na oleju rzepakowym z sosem arbuzowo-imbirowym z bazylią



Składniki na ok 40 małych placuszków:
·         500 g ugotowanych młodych ziemniaków
·         1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
·         1/4 szklanki mąki pszennej
·         2 jajka
·         2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
·         2 łyżki  miodu akacjowego
·         skórka otarta z 1 cytryny
·         200 ml jogurtu naturalnego
·         2 łyżki oleju rzepakowego
·         szczypta soli
·         olej rzepakowy do smażenia

Sos arbuzowo-imbirowy z olejem rzepakowym
·         300 g arbuza (waga po usunięciu skóry i pestek)
·         pół łyżeczki świeżo startego imbiru
·         20 g imbiru kandyzowanego
·         kilka listków świeżej bazylii
·         duża łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
·         łyżka miodu akacjowego
·         szczypta soli
·         łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         2-3 łyżki zimnej wody
·         3 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki gotujemy, studzimy i obieramy. Przepuszczamy przez praskę, aby uzyskać gładkie puree. Dodajemy mąki, cukier, miód, jajka, olej, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz jogurt. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym smażymy placuszki. Przekładamy je na ręcznik papierowy, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z sosem arbuzowo-imbirowym
 Sos arbuzowo-imbirowy z olejem rzepakowym

Arbuza, olej rzepakowy i świeży imbir blendujemy na gładką masę. Przelewamy ją do garnka. Doprawiamy cukrem waniliowym i miodem. Dodajemy kwaśną śmietaną, szczyptę soli. Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do masy arbuzowej. Masę, cały czas mieszając, chwilę gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.

 Do sosu dodajemy bardzo drobno posiekaną bazylię oraz posiekany kandyzowanym imbir. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz