Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 1 czerwca 2014

Lody bananowo-kokosowe z dodatkiem oleju rzepakowego

Pyszne lody na bazie pożywnych i zdrowych bananów i mleczka kokosowego- bez cukru, jajek i mleka. Mleczko kokosowe (nazywane złotym środkiem leczniczym) posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu. Banany są źródłem kwasu foliowego,  potasu, witaminy C. Aby witaminy zawarte w składnikach lodów zostały przyswojone przez nasz organizm, do lodów dodaję odrobinę oleju rzepakowego. Jest on ponadto naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy wprowadzić go na stałe do naszej diety. Zapewne wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie i jednocześnie urozmaici nasz jadłospis.

Takie lody zapewne z przyjemnością spałaszuje każdy dzieciak ;) i nie tylko! 

Lody bananowo-kokosowe z dodatkiem oleju rzepakowego




Składniki:
·         5 dojrzałych dużych bananów
·         3  łyżki oleju rzepakowego
·         1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
·         2-3  łyżki fruktozy
·         łyżka mleka w proszku

Banany blendujemy z mleczkiem kokosowym połączonym z olejem rzepakowym na gładką masę. 

Dodajemy mleko w proszku oraz fruktozę do smaku. Całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. 

Przekładamy do maszynki do robienia lodów na godzinny program, następnie schładzamy jeszcze w  zamrażalniku. Lody przed podaniem wyjmujemy na ok. 30 minut do lodówki. Smacznego!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz