Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 15 czerwca 2014

Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną i olejem rzepakowym

Coś dla miłośników makaronów i kapusty- makaronowa babka zamknięta w modrej kapuście z dużą ilością zdrowych warzyw i oleju rzepakowego. Olej ten jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest stałym elementem zdrowej  diety. Dzięki temu jestem spokojna o swoje zdrowie i dobre samopoczucie.  
Ciekawy smak nadaje potrawie  podsmażana szynka gęsia. Współgra ona idealnie z serem Gouda, świeżymi ziołami i pomidorkami.   Zapraszam więc na pyszną, aromatyczną i widowiskową babkę kapuściano-makaronową. :)

Makaronowa babka w czerwonej kapuście z gęsiną i olejem rzepakowym

 



Składniki:
·         200 g makaronu kokardki
·         150 g wędzonego sera Gouda
·         2 ząbki czosnku
·         1 młoda marchewka
·          1por
·         400 g szynki z gęsi
·         250 g pomidorków koktajlowych
·         olej rzepakowy do smażenia 3-4 łyżki
·         2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami
·         pęczek pietruszki
·         jajko
·         sól
·         pieprz
·         główka czerwonej kapusty
·         olej rzepakowy aromatyzowany suszonymi pomidorami do podania (do oleju rzepakowego dodajemy kilka suszonych pomidorów i pozostawiamy na kilka dni, aby przeszedł ich smakiem i aromatem)

Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania kapusty- w zależności od wielkości kapusty gotujemy ją ok. 50-60 minut. Miękką, przestudzoną kapustę porcjujemy na liście, z każdego wykrawamy zdrewniałą część- jak na gołąbki.

·         Makaron gotujemy al dente. Na patelni na oleju rzepakowym smażymy pokrojonego w kostkę pora, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę oraz posiekane ząbki czosnku. Warzywa przekładamy do makaronu. Gęsinę kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni, pod koniec dodając przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Mięso przekładamy do makaronu. Dodajemy starty na tarce ser żółty oraz pęczek drobno posiekanej pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.   Już w takiej postaci możemy serwować gotowy makaron.  Ja proponuję przygotowanie babki. 


 Do makaronu dodajemy więc jedno jajko oraz 2 łyżki oleju rzepakowego aromatyzowanego suszonymi pomidorami  i dokładnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 17 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyścielamy ją przygotowanymi liśćmi modrej kapusty. Wykładamy makaronowy farsz, dobrze dociskamy. Całość zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty. Możemy też przygotować mini babeczki- wykorzystujmy wówczas kokilki. Małe kokilki zapiekamy ok. 15 minut, tortownicę ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy skropioną olejem rzepakowym aromatyzowanym suszonymi pomidorami. Smacznego! 




4 komentarze: