wtorek, 1 lipca 2014

Pieczony schab rozmarynowo-cytrynowy z kostką z prażonymi jabłkami grójeckimi i cykorią na miodzie pitnym

 Zapraszam na soczysty schab w  rozmarynowo-cytrynowej skorupce serwowany w towarzystwie jabłek grójeckich i cykorii duszonej na miodzie pitnym. Prosty i smakowity obiad- idealny na rodzinne popołudnia. 
Zapraszam!

Pieczony schab rozmarynowo-cytrynowy z kostką z prażonymi jabłkami grójeckimi i cykorią na miodzie pitnym




Składniki:

  • schab z kością QAFP ok. 2 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie łyżki posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
  • pół łyżeczki startego świeżego  imbiru
Piekarnik rozgrzewamy  do 200 stopni. Łączymy ze sobą rozmaryn, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, olej, sól, trawę cytrynową, imbir i pieprz. Mieszanką nacieramy osuszony schab. Układamy  w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 90-95 minut. Podajemy z jabłkami i cykorią przygotowanymi na miodzie pitnym.
Prażone jabłka grójeckie z cykorią na miodzie pitnym: 
·         2 jabłka grójeckie
·         2 cykorie
·         100 ml  trójniaku
·         łyżeczka podkarpackiego miodu spadziowego
·         sól
·         pieprz
·         rozmaryn - garść drobno posiekanych igiełek
·         łyżka oleju rzepakowego

Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy obrane i podzielone na ósemki jabłka i pokrojone w pióra cykorie (uprzednio pozbawione gorzkiego rdzenia). Chwilę podsmażamy na dużym ogniu. Następnie podlewamy miodem pitnym i jeszcze chwilę prażymy. Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i rozmarynem. Podprażone jabłka z cykorią serwujemy razem ze schabem.  Do tak przygotowanego schabu z jabłkami i cykorią idealnie pasują młode ziemniaki pieczone ze szczypiorkiem. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz