Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 22 czerwca 2014

Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym

Coś dla prawdziwego mężczyzny (idealna propozycja na jutrzejszy obiad dla taty) ;) . Rolada boczkowa z chrupiącą skórką, faszerowana kabanosami o charakterystycznym smaku peklowanej i pieczonej wieprzowiny z lekkim posmakiem kminku oraz pieprzu. Mięso doprawione jest ostrą musztardą i dosmaczone świeżym szczypiorkiem. Jako że mamy sezon na fasolkę szparagową, roladę proponuję podać w jej towarzystwie z dodatkiem domowego pesto rosso na oleju rydzowym. Zapraszam i życzę smacznego!

Rolada boczkowa z kabanosem serwowana z fasolką szparagową z pesto rosso na oleju rydzowym 




Składniki na roladę:
·         ładny kawałek boczku 2,5-3 kg
·         łyżka musztardy miodowej
·         pół łyżeczki musztardy węgierskiej
·         4 kabanosy GTS
·         szczypior
·         sól
·         pieprz
·         3 ząbki czosnku
Składniki na fasolkę szparagową z pesto rosso na bazie oleju rydzowego
·         5-6 suszonych pomidorów
·         2 ząbki czosnku
·         2 garście obranych pistacji
·         sól
·         pieprz
·         pęczek bazylii
·         kilka łyżek oleju rydzowego GTS
·         fasolka szparagowa

Osuszony boczek pozbawiony skóry solimy, pieprzymy i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Płat boczku smarujemy po wewnętrznej stronie połączonymi ze sobą musztardami. Pośrodku układamy kabanosy owinięte szczypiorem.
Boczek zawijamy, tworząc zwartą roladę- zawiązujemy dokładnie i ściśle dratwą.  Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram mięsa - temp. 200 stopni, na początku bez przykrycia. Kiedy rolada się zrumieni należy przykryć ją papierem do pieczenia lub przykrywką.
Roladę podajemy ze zblanszowaną fasolką szparagową okraszoną domowym pesto rosso.
Fasolkę gotujemy krótko w osolonej wodzie- musi być al dente.
Pomidory suszone, czosnek, pistacje oraz listki bazylii miksujemy dolewając stopniowo olej rydzowy- do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę wykładamy obok rolady boczkowej, skrapiamy ją domowym pesto. Zdobimy świeżym szczypiorkiem. Smacznego!





1 komentarz:

  1. Ale od kabanosów GTS lepsze są maestro bekonowe do takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń