poniedziałek, 30 czerwca 2014

Sernikowa tarta porzeczkowa

Okres porzeczkowy w pełni, więc u mnie ponownie goszczą słodkości z wykorzystaniem tych smakowitych owoców. Zapraszam!

Sernikowa tarta porzeczkowa



 Na ciasto:
·  3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
·  2 żółtka
·  1 jajko
·  1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
·  200 g zimnego masła
·  szczypta soli
·  3/4 szklanki cukru
·  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        skórka z połowy cytryny
·        2 łyżki ulubionego kremu czekoladowego
 Ciasto- zagniatamy ciasto- mąkę łączymy z cukrem, solą, skórką cytrynową i proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, jajko i śmietanę, dodajemy masło i szybko wyrabiamy jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce ok. 2 godzin. Ciasto  przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką dużej  formy na tartę. (Jeśli nasza foremka na tartę jest nieco mniejsza- ma średnicę 26 cm, to z podanych proporcji oprócz tarty wyjdzie nam jeszcze 5-6 tartaletek. Tartaletek nie musimy uprzednio podpiekać- od razu wypełniamy ciasto kremem i pieczemy ok. 30 minut.)  Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobieg 180 stopni. Spód ciasta smarujemy kremem czekoladowym.
 
Masa serowo-porzeczkowa:
·        300 g mieszanki porzeczek czerwonych i czarnych
·        300 g twarogu półtłustego   trzykrotnie zmielonego - w temp. pokojowej
·        3 jajka
·        1 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego
·        100 g miękkiego masła
·        1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
·        łyżka mąki pszennej
·        skórka z połowy cytryny

Porzeczki blendujemy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka oraz twaróg. Cały czas miksując dodajemy mąkę ziemniaczają i pszenną. Dodajemy zmiksowane porzeczki oraz skórkę cytrynową. Całość Przelewamy na podpieczony spód. Ciasto pieczemy ok. 30-35minut temp. 180 stopni, termoobieg. Zdobimy świeżymi porzeczkami. Smacznego! 






2 komentarze: