Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 11 czerwca 2014

Trójkolorowy makaron z warzywami i chorizo z sosem pomarańczowo-kokosowym z dodatkiem oleju rzepakowego

Zdrowy makaron z pszenicy durum w połączeniu z pikantną kiełbasą chorizo oraz bogactwem kolorowych warzyw z delikatną nutą kokosu i pomarańczy to propozycja na błyskawiczny i niebanalny posiłek dla całej rodziny. Sos pomarańczowo-kokosowy przygotowałam na bazie zdrowego oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego wprowadzenie go do naszej codziennej diety zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie każdego dnia. Zapraszam na pyszny wiosenno-letni obiad :) .

Trójkolorowy makaron z warzywami i chorizo z sosem pomarańczowo-kokosowym  z dodatkiem oleju rzepakowego   


Składniki:
·         250  g makaronu z pszenicy durum z warzywami (trójkolorowy- szpinak + pomidory) muszelki
·         duża czerwona, podłużna  papryka
·         cukinia
·         puszka mleczka kokosowego
·         200 g roszponki
·         duże pętko kiełbasy chorizo
·         ząbek czosnku
·         garść fasolki szparagowej
·         garść  groszku
·         kilka brukselek
·         kilka różyczek kalafiora
·         1 marchewka
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy  do smażenia
·         pomarańcza
·         świeża kolendra
·         podprażone na suchej patelni pestki dyni - garść

Makaron oraz pokrojoną w kostkę marchewkę, fasolkę, brukselkę, groszek  oraz kalafior  gotujemy w jednym garnku  al dente ok. 8-10 minut. 

Na patelni na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Przekładamy na talerz. Na pozostałym  tłuszczu smażymy pokrojone w długie i cienkie plasterki (przypominające spaghetti) cukinię i paprykę - muszą stracić surowość, ale zachować swój kolor. 
Przekładamy do kiełbasy. Na patelnię przekładamy drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, pod koniec podlewając  mleczkiem kokosowym oraz sokiem z połowy jednej dużej pomarańczy. Dodajemy odcedzony, ugotowany makaron razem z warzywami, dokładnie mieszamy. 

Dodajemy cukinię, paprykę i chorrizo. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy roszponkę i natychmiast podajemy danie w koszyczkach z pomarańczy. Dekorujemy listkami świeżej kolendry, posypujemy pestkami dyni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz