czwartek, 3 lipca 2014

Brownie malinowe

Proste, mega czekoladowe i wilgotne,  z orzeźwiającymi malinami - idealne ciasto dla wszystkich łasuchów.

Brownie malinowe

Składniki:

·      400 g masła
·      200 g gorzkiej czekolady
·      200 g czekolady mlecznej
·      5 jajek
·      łyżka kawy rozpuszczalnej
·      2 łyżki ekstraktu waniliowego
·      2  szklanki cukru waniliowego domowego
·      11/4 szklanki mąki pszennej
·      1 łyżka proszku do pieczenia
·      szczypta soli
·      500 g malin
 Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Dużą blachę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Masło rozpuszczamy razem z czekoladą nad kąpielą wodną. Masę studzimy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą jajka, kawę, wanilię i cukier. Lekko przestudzoną czekoladę łączymy z masą jajeczną. Całość studzimy.
W naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Stopniowo dodajemy do masy czekoladowej. Ciasto przelewamy do foremki. Na wierzchu układamy maliny. 

Ciasto pieczemy ok. 45 minut.Podajemy z  cukrem pudrem i świeżymi malinami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz