poniedziałek, 21 lipca 2014

Jaglany deser na wielkopolskim serze smażonym zwieńczony masą śliwkowo-pomidorową

Szybki i nieco zaskakujący deser na bazie kaszy jaglanej z wielkopolskim serem  smażonym. Ukoronowaniem całości jest masa warzywno-owocowa, której tajemniczym składnikiem jest... pomidor. Dokładnie tak. Wnosi do całości ciekawą nutkę smakową. Zapewne Wam zasmakuje :) .

Jaglany deser na wielkopolskim serze smażonym zwieńczony masą  śliwkowo-pomidorową 

Składniki na jaglany deser serowy:

·         3/4 szklanki  kaszy jaglanej
·         1,5  szklanki wody
·         szczypta soli
·         250 g wielkopolskiego sera smażonego naturalnego
·         3-4 łyżki  podkarpackiego miodu spadziowego (do smaku)
·         garść uprażonych pestek dyni
·         garść uprażonych orzechów włoskich

Składniki na masę śliwkowo-pomidorową:
·         1/2  dużego  mięsistego pomidora malinowego
·         65 g śliwek (waga po usunięciu pestek)
·         3/4   łyżki  mąki ziemniaczanej
·         3  łyżki zimnej wody
·         ok. 2 łyżki  podkarpackiego miodu spadziowego (do smaku)
·         1 łyżeczka  domowego cukru waniliowego
·         łyżka zimnego  masła

Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dodajemy do niej wielkopolski ser smażony i całość dokładnie blendujemy. Dosładzamy 3  łyżkami miodu spadziowego. Dodajemy przesiekane orzechy i pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy.
Pomidora  filetujemy, śliwki pozbawiamy pestek.  Warzywa i owoce blendujemy na gładką masę razem z 2 łyżkami miodu i cukrem waniliowym. Całość zagotowujemy i zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Kiedy masa zacznie gęstnieć, dodajemy do niej zimne masło. Masę studzimy.
Za pomocą specjalnej obręczy do serwowania dań składamy deserki. Z podanych proporcji powinniśmy przygotować  ok. 4 desery. Na dno wykładamy 1/4  masy z serowo-jaglanej- dokładnie ubijamy łyżką. Następnie na każdy deser wykładamy po łyżce masy śliwkowo-pomidorowej. Zdejmujemy obręcz.  Deser zdobimy śliwkami i orzechami włoskimi. Smacznego!






1 komentarz: