sobota, 26 lipca 2014

Kukurydziano-orkiszowe muffinki z nektarynkami

Zapraszam na pyszne babeczki przygotowane na młodej, gotowanej kukurydzy i pełnoziarnistej mące orkiszowej. Babeczki wykończone są słodkimi nektarynkami i chrupiącą skorupką z brązowego cukru. Polecam!

Kukurydziano-orkiszowe muffinki  z nektarynkami




Składniki:
·         240ugotowanych ziaren kukurydzy (ok. 2 kolby)
·         60 ml oleju
·         1 jajko
·         5 łyżek  miodu spadziowego
·         2 łyżki sera smażonego
·         łyżka ekstraktu waniliowego
·         300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         2  łyżeczki proszku do pieczenia

Ugotowane ziarna kukurydzy blendujemy w malakserze na gładkie puree, dodając stopniowo olej oraz ser. Kiedy masa będzie gładka dodajemy jajko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Dodajmy miód do smaku oraz ekstrakt waniliowy, ponownie dokładnie mieszamy.  Ciastem wypełniamy foremki na muffinki/babeczki 

·         1 nektarynka
·         łyżka brązowego cukru
Owoce pozbawiamy pestek, tniemy w ładne plastry i dekoracyjnie układamy na babeczkach. Posypujemy je   brązowym cukrem. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 190 stopni.
·         70 g sera smażonego
·         1 łyżeczka miękkiego masła
·         łyżeczka cukru waniliowego
·         łyżeczka  miodu spadziowego
·         100 g chałwy waniliowej

Ser ucieramy z masłem, cukrem i miodem. Chałwę rozdrabniamy widelcem, dodajemy stopniowo ser utarty z masłem i miodem. Wyrabiamy na gładką masę. Przestudzone babeczki przekrawamy na pół i przekładamy je masą serowo-chałwową. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz