Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 16 lipca 2014

Leśny deser z wiśnią nadwiślańską, borówką i miodową śmietanką z kruszonką andrutowo-ciasteczkową

 Zapraszam na wyjątkowo owocowy, wakacyjny deser. Wśród owoców na pierwszy plan wybijają się wiśnie i borówki. Całość wieńczy pyszna miodowa śmietana i chrupiąca kruszonka na bazie orzechowych ciasteczek i andrutów. Błyskawiczny, zdrowy  i prosty do przygotowania deser dla każdego łasucha.

Leśny deser z wiśnią nadwiślańską, borówką i miodową śmietanką z kruszonką andrutowo-ciasteczkową 




Składniki na 2-3 desery:
·         200 g wiśni nadwiślańskiej ChNP  pozbawionej pestek,
·         200 g borówek,
·         100 g malin,
·         50 g czerwonych porzeczek
·         50 g  poziomek
·         4  łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
·         2 łyżki  stewii
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         4 łyżki zimnej wody
·         andruty kaliskie ChOG 15 szt. (3 opakowania)
·         200 g  ciasteczek z orzechów laskowych
·         200 ml zimnej kwaśnej gęstej śmietany  18%  + podkarpacki miód spadziowy ChNP  do smaku (ok.2 łyżek)

Kilka owoców odkładamy do dekoracji. Pozostałe blendujemy z miodem oraz stewią. Całość zagotowujemy i zagęszczamy łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Cały czas mieszamy do momentu aż owocowa masa zacznie gęstnieć. Studzimy i schładzamy w lodówce. Śmietanę słodzimy miodem podkarpackim. Ciasteczka oraz andruty kruszymy na drobne kawałeczki- do uzyskania kruszonki. Na dno pucharków wykładamy  połowę kruszonki ciasteczkowo-andrutowej. Zalewamy ją leśnym budyniem (do ok. połowy pucharków/ kieliszków). Następnie wykładamy po czubatej łyżce śmietany. Na śmietanę dajemy jeszcze 1-2 łyżki owocowego budyniu. Deser dekorujemy kleksem pozostałej śmietany, pozostałą kruszonką andrutowo-ciasteczkową oraz świeżymi owocami. Podajemy od razu, żeby kruszonka zachowała swoją chrupkość. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz