wtorek, 8 lipca 2014

Młode ziemniaczki z patelni z kiełbasą myśliwską, pistacjowo-pietruszkowym pesto na oleju rydzowym i wędzonym twarogiem solankowym

 Zapraszam na pyszny letni obiad- młode ziemniaczki, suszona kiełbaska myśliwska, szczypiorek prosto z ogródka i pietruszkowo-pistacjowe pesto z polskim zacięciem to połączenie idealne. Zapraszam!

Młode ziemniaczki z patelni z kiełbasą myśliwską, pistacjowo-pietruszkowym pesto na oleju rydzowym i wędzonym twarogiem solankowym 




Składniki:
·         500 g młodych ziemniaków
·         400 g kiełbasy myśliwskiej GTS
·         100 g wędzonego sera solankowego
·         duży pęczek szczypiorku
·         2 garście pistacji
·         ząbek czosnku
·         2 garście  startego oscypka ChNP
·         sól
·         pieprz
·         kilka łyżek oleju rydzowego GTS - do uzyskania pożądanej konsystencji pesto
·         5 suszonych pomidorów
·         kilka listków bazylii
·         duży pęczek pietruszki
·         łyżka octu balsamicznego
·         olej rzepakowy do smażenia
·         2 garście rukoli
·         5 ogórków małosolnych
·         5 rzodkiewek

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w bardzo cienkie talarki. Na patelni podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy  talarki ziemniaków oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę myśliwską  i smażmy do miękkości ziemniaków. W między czasie przygotowujemy pesto- miksujemy ze sobą bazylię, pietruszkę, czosnek oraz suszone pomidory. Dodajemy oscypek, pistacje oraz stopniowo cały czas miksując olej rydzowy. Doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Do ziemniaków dodajemy pokrojony szczypiorek i jeszcze chwilę smażymy, aby stracił surowość. Dodajemy pesto, dokładnie mieszamy. Dodajemy rukolę, pokrojone w talarki ogórki małosolne i rzodkiewki.   Na wierzch kruszymy wędzony twaróg solankowy.  Podajemy gorące. Smacznego!








2 komentarze: