środa, 30 lipca 2014

Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w chrupiącej obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową.


Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w  chrupiącej  obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową. 




Składniki:
·         9 płatów papieru ryżowego
·         1 kg wydrylowanej wiśni nadwiślańskiej + 27 wydrylowanych sztuk
·         5  łyżek  podkarpackiego miodu spadziowego
·         kieliszek dwójniaku
·         3 łyżki mielonego siemienia lnianego
·         łyżeczka cukru waniliowego
·         ekstrakt waniliowy - łyżka
·         2 obwarzanki krakowski- na bułkę tartą + 1 łyżka brązowego cukru
·         olej rzepakowy do smażenia
·         garść pistacji solonych
·         łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·         200 g gęstego jogurtu naturalnego+ łyżka podkarpackiego miodu spadziowego+ pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej

Jogurt ucieramy z miodem i trawą cytrynową. Jogurtowo-miodowo-cytrynowy sos schładzamy w lodówce.

Z 2 obwarzanków przygotowujemy bułkę tartą, dodajemy do niej czubatą łyżkę brązowego cukru.

Wydrylowaną wiśnię nadwiślańską dzielimy na pół. Jedną połówkę przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego, kieliszek dwójniaku i zagotowujemy. Kiedy masa zacznie się gotować dodajemy 3 łyżki siemienia lnianego, cukier waniliowy oraz ekstrakt z wanilii- masę chwilę gotujemy na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, dodajemy przesiekane pistacje, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Pozostałe odłożone wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego i zagotowujemy. Kiedy wiśnie się zagotują, dodajemy 2 łyżki obwarzankowej bułki tartej z brązowym cukrem oraz łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej.  Dokładnie mieszamy, aż powstanie nam konfitura wiśniowa.
Składamy sajgonki- każdy płat papieru ryżowego maczamy na sekundę w wodzie, następnie przekładamy na deseczkę. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy  dużą łyżkę wiśniowego farszu na bazie siemienia lnianego. Na nadzieniu układamy po 3 wydrylowane wiśnie. Boki zawijamy do środka i rolujemy sajgonkę. W taki sam sposób musimy przygotować pozostałe 8 sajgonek. Póki jeszcze papier ryżowy jest wilgotny panierujemy je w obwarzankowej bułce tartej z brązowym cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy partiami sajgonki- na raz maksymalnie 4 sztuki, aby nie obniżać temperatury oleju. Smażymy je z każdej strony, aż będą chrupiące. Przekładamy na ręcznik papierowy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym oraz wiśniowo-obwarzankową konfiturą z cytrynową nutą. Smacznego!





 

2 komentarze:

  1. Dzień dobry! Powinnaś zostać szefową kuchni restauracji, najlepiej w moim rodzinnym mieście. Dla mnie to za wysokie kulinarne progi, ale pomyslę o wersji uproszczonej. Gratuluję i pozdrawiam! MałgoŚ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)