Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 18 lipca 2014

Łosoś w marynacie z kafiru z amarantusem ze smażonymi kiełkami, pistacjami i czarnym sezamem

Dziś zdrowa i pyszna ryba. Łosoś w nieco orientalnym wydaniu. Polecam, bo smakuje wybornie.

Łosoś  w marynacie z kafiru z amarantusem ze smażonymi kiełkami, pistacjami i czarnym sezamem




Składniki :
·        2 dzwonka  łososia
·         10  łyżek oleju rzepakowego
·         garść liści kafiru
·         sól
·         pieprz
·         cytryna
·         1/2 szklanki amarantusa
·         szklanka wywaru warzywnego domowego
·         200 g kiełków na patelnię (fasoli Mung, cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej)
·         średni ogórek małosolny
·         2 garście obranych pistacji
·         garść czarnego sezamu

Liście kafiru zalewamy na noc olejem. Następnego dnia za pomocą pędzelka smarujemy dzwonka łososia aromatyzowanym olejem z każdej strony, solimy i pieprzymy. Grillujemy na patelni z obu stron- czas zależy od grubości ryby, pamiętajmy jednak, żeby jej nie wysuszyć.
Ziarna amarantusa zalewamy wywarem i gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Na patelni podgrzewamy 2 łyżki aromatyzowanego oleju, dodajemy kiełki  i sezam i smażymy ok. 5 minut na niedużym ogniu. Do kiełków dodajemy ugotowany amarantus. Dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojonego w zgrabną kostkę ogórka małosolnego oraz lekko posiekane pistacje.  Na talerzu układamy amarantusową sałatkę, obok łososia. Podajemy z cząstkami cytryny, skrapiamy olejem aromatyzowanym kafirem. Smacznego!





zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz