sobota, 5 lipca 2014

Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem

Na blogu umieściłam już kilka przepisów na domowe pasztety. Dziś coś zupełnie innego- pasztet z mocną nutą wędzonego kurczaka i dużą ilością aromatycznego domowego koperku. Mój zdecydowany faworyt. Polecam!

Pasztet z wędzonym kurczakiem i koperkiem 

Składniki:

·  duży kurczak
·  4 duże wędzone udka kurczaka
·  0,6 kg wątróbki drobiowej
·  2 marchewki
·  pietruszka
·  2 liście laurowe
·  kilka ziaren ziela angielskiego
·  sól ok. 1 łyżki
·  pieprz ok. 1 łyżeczki
·  olej rzepakowy do smażenia
·  1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
·  gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
·                    1/2 łyżeczki ostrej papryki
·                    kilka kropel tabasco
·  śmietana 18% - 200 g        
·        4 łyżki octu balsamicznego
·        1/2 szklanki oleju rzepakowego
·  6 jajek
·  7 łyżek wywaru z gotowania kurczaka
·  2 pęczki koperku
·        1 cebula

Kurczaka razem z marchewką, pietruszką, liśćmi laurowymi, zielem angielskim gotujemy do miękkości. Wystudzonego obieramy z kości. Wędzone udka również pozbawiamy kości. Wątróbkę razem z pokrojoną w piórka cebulą smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Mięso z kurczaka, udek, wątróbkę z cebulą, marchewkę i pietruszkę mielimy dwukrotnie w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy namoczoną bułkę, śmietanę, olej, jajka, wywar z gotowania kurczaka oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy solą, pieprzem, octem,  tabasco, papryką oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę przekładamy do 2 silikonowych keksówek. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. 







2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń