sobota, 12 lipca 2014

Pełnoziarnista drożdżówka żytnia z borówkami i wiśniami

 Zapraszam na pyszną drożdżówkę z owocami lata. Możemy przygotować ją w formie zawijanej strucli lub upiec w zwykłej blaszce. Polecam!

Pełnoziarnista drożdżówka żytnia z borówkami i wiśniami




Na ciasto:
·        50 g drożdży
·        ok. pół szklanki mleka
·        200 g mąki pszennej + 2 łyżki
·        300 g mąki żytniej  pełnoziarnistej
·        160g miękkiego masła
·   1/4 szklanki cukru pudru
·         łyżka cukru waniliowego
·        1/2 szklanki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
·        2 jaja
·        szczypta soli
·        skórka z cytryny
·        łyżka ekstraktu waniliowego
Zaczyn - drożdże kruszymy zasypujemy łyżką cukru waniliowego, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy 2 łyżki  mąki i rozrabiamy na gładki zaczyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy odrobinę soli, zaczyn, ekstrakt waniliowy, miód, jajka, mąki, skórkę z cytryny. Wyrabiamy, odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość.

Na farsz:

·         500 g sera trzykrotnie mielonego

·         4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP

·         100 g miękkiego masła

·         borówki

·         wiśnia nadwiślańska ChNP  - owoce musimy uprzednio wydrylować



Masło ucieramy z miodem, dodajemy ser. 
Ciasto możemy przygotować na 2 sposoby:



1. Z ciasta formujemy 2 prostokąty. Każdy smarujemy masą serową. Układamy na niej równomiernie borówki  i wiśnie.  Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy na papier do pieczenia, którym następnie dokładnie owijamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto szczelnie wypełni papier wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut, termoobieg 180 stopni. 
 2. Przygotowujemy 2 blaszki do pieczenia o wymiarach ok. 22x22 cm- musimy wysmarować je masłem i obsypać mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą dzielimy ponownie na dwa. Jedną cząstkę rozwałkowujemy i przekładamy na dno blaszki do pieczenia. Smarujemy ją połową masy serowej, wykładamy połowę owoców. Na owocach rozkładamy pozostałą część ciasta, szczelnie dociskając boki. Z drugą połową ciasta postępujemy tak samo. Ciasto pieczemy nieco krócej niż strucle- ok. 35-40 minut. 


Przygotowujemy lukier z soku z jednej cytryny i cukru  pudru- ile zabierze sok. Polewamy nim nieco przestudzone ciasta. Obficie dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego!








]










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz