piątek, 25 lipca 2014

Pełnoziarnisty kruchy placek serowy ze śliwkami

Zapraszam na pyszny, kruchy placek na bazie sera smażonego w dwóch smakach- czekoladowym i makowym. Ciasto przygotowałam na pełnoziarnistej mące żytniej i miodzie, dzięki czemu zyskuje ono  nie tylko na smaku, ale również  na walorach zdrowotnych. Rwane placki przełożyłam pysznymi śliwkami (jedne z moich ukochanych owoców) faszerowanymi wielkopolskim serem smażonym utartym z miodem spadziowym i odrobiną wanilii. Śliwkowy smak podkręca dodatkowo odrobina suski sechlońskiej. Prosty a zarazem wykwintny deser gotowy!

Pełnoziarnisty kruchy placek serowy  ze śliwkami

Składniki
Na ciasto:
·         500 g mąki pełnoziarnistej żytniej
·         100 g dark muscovado
·        6 łyżek  miodu spadziowego
·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         200 g  sera smażonego
·         2 żółtka
·         150 g zimnego masła
·  1/4 szklanki oleju
·         skórka z jednej cytryny
·      czubata łyżka kakao
·      2 garście maku


Z podanych składników wyrabiamy ciasto - łączymy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę z cytryny, dodajemy masło i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, miód, olej i ser- wszystko dobrze wyrabiamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Do jasnej dodajemy 2 duże garście maku.
·     ok 800   g śliwek
·   kilka sztuk  suszonych śliwek
·    łyżka bułki tartej
·    1 -2 łyżki  miodu spadziowego
200 g  sera smażonego
·        łyżeczka ekstraktu waniliowego
·        cukier puder do dekoracji
Ser ucieramy z miodem i ekstraktem waniliowym. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Śliwki pozbawiamy pestek, w miejsce pestki dajemy miodowy ser i kawałek suszonej śliwki.  Ciemne ciasto  "rwiemy" na małe kawałeczki, którymi wykładamy dużą prostokątną blachę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Na ciasto wykładamy faszerowane połówki śliwek, posypujemy je równomiernie  bułką tartą. Na owoce "rwiemy" drugą - makową-  część ciasta. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg, ok. 45 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Mamamumina: Ciasto piękne i ciekawe.Jest jeden problem:ser wielkopolski smażony - na Śląsku nie widziałam takiego.Czy można by go tak podmienić na zwykły biały twaróg?:) Pozdrawiam.A tak po za tym na blogu potrawy wywołujące ślinotok oczywiście w pozytywnym znaczeniu!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach można dostać ser smażony różnych firm- warto poszukać, ale jeśli nie dostaniemy, to spokojnie można zastosować mielony twaróg (taki jak na sernik). Dziękuję za miłe słowa, pozdrawiam :)

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)