piątek, 11 lipca 2014

Placuszki z cukinii na mące żytniej pełnoziarnistej z bakłażanową pastą na kremie z prażonych migdałów

 Zapraszam na chrupiące, letnie placuszki z cukinii w towarzystwie lekko pikantnej pasty bakłażanowej.

 Placuszki z cukinii na mące żytniej pełnoziarnistej z bakłażanową pastą na kremie z prażonych migdałów

Składniki na pastę bakłażanową:
·         1 duży bakłażan
·         ząbek czosnku
·         2 łyżki oleju aromatyzowanej ostrą papryczką
·         kilka listków bazylii 
·         1 łyżka kremu z prażonych migdałów
·         garść drobno posiekanych orzeszków ziemnych solonych
·         kilka kropli tabasco
·         sól
·         pieprz
·         2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

Bakłażana  pokrojonego w kostkę oraz posiekany czosnek smażymy do miękkości na dobrze rozgrzanym oleju. Dodajemy kilka listków świeżej bazylii, krem z migdałów, orzeszki - całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy pieprzem, tabasco i ewentualnie solą. Dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.  Podajemy z plackami z cukinii.

 Składniki na cukiniowe placuszki:
·         2 średnie cukinie
·         4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
·         garść podprażonych pestek dyni
·         2 jajka
·         sól
·         pieprz
·         łyżeczka suszonego tymianku
·         100 g wędzonego twarogu solankowego
·         olej rzepakowy do smażenia

Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odsączamy z nadmiaru wody. Dodajmy mąkę, jajka, pokruszony twaróg, sól, pieprz, tymianek  oraz pestki dyni. Całość dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.Podajemy z pastą bakłażanową. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz