piątek, 4 lipca 2014

Rolada schabowa z młodymi porami i chlebem prądnickim

Pyszne soczyste mięso z porowo-chlebowym farszem i aromatycznym koperkiem. Polecam!


Rolada schabowa z młodymi porami i chlebem prądnickim


Składniki:
·         schab 1,5 kg
·         3 młode pory
·         4 kromki chleba prądnickiego ChOG
·         sól
·         pieprz
·         łyżka musztardy węgierskiej
·         2 ząbki czosnku
·         duży pęczek koperku
·         100 g masła
·         olej rzepakowy do smażenia

Schab należy rozciąć na ładny prostokąt, posolić i popieprzyć z obu stron. Pory kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Na odrobinie oleju smażymy pory, pod koniec dodając czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Chleb pozbawiamy skórek blendujemy. Do pokruszonego chleba dodajemy pory, mieszamy. Schab smarujemy musztardą, wykładamy równomiernie farsz, rolujemy, zawiązujemy dratwą. Koperek drobno siekamy i ucieramy z masłem. Obkładamy wierzch rolady. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, 1 godzina na każdy kilogram mięsa. Roladę porcjujemy na grube plastry i serwujemy z upieczonymi młodymi ziemniakami ze szczypiorkiem i koperkiem (młode ziemniaki w mundurkach skrapiamy olejem rzepakowym, solimy, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem, pieczmy ok. 45 minut, podajemy posypane świeżym koperkiem). Smacznego!







2 komentarze:

  1. pycha :) szkoda że ten chlebek w środku, a co to za chlebek ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki farszowi z chlebka i porów schab jest wilgotny, a nie wysuszony :) . Chleb prądnicki to chleb żytni na zakwasie :) - tutaj więcej na ten temat :) http://www.trzyznakismaku.pl/produkty/chleb-pradnicki

      Usuń

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)