niedziela, 27 lipca 2014

Ruskie, okrągłe, zielone i żółte... cukinie pieczone

 Zapraszam na pyszne, młodziutkie cukinie faszerowane nadzieniem przygotowanym na bazi młodych, gotowanych ziemniaków oraz chudego twarogu.

Ruskie, okrągłe, zielone i żółte...  cukinie pieczone




Składniki:
·         1 mała okrągła cukinia zielona
·         2  małe okrągłe cukinie żółte
·         3 średnie młode ziemniaki
·         1 duża cebula
·         200 g chudego twarogu
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         olej rzepakowy do smażenia
opcjonalnie (w wersji dla mięsożerców)  ulubiona wiejska kiełbasa usmażona na patelni do podania

Z cukinii odkrawamy kapturek, wydrążamy środki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz pokrojony farsz z cukinii. Całość smażymy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Obieramy ze skórki. Blendujemy z twarogiem na gładką masę. Dodajemy do niej podsmażony miąższ cukinii z cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masą faszerujemy cukinie, przykrywamy je odkrojonymi wcześniej czapeczkami.  Pieczmy je do miękkości ok. 45-55 minut ( w zależności od wielkości) , temp. 190 stopni. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz