niedziela, 6 lipca 2014

Słodkie rożki filo z serem i owocami

Dziś deser szybki i niezwykle apetyczny. Chrupiące rożki z ciasta filo w towarzystwie słodkiego serka i słodko-kwaśnych porzeczek. Błyskawiczne do przygotowania, idealnie sprawdzą się wtedy, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie chcemy spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Polecam.

Słodkie rożki  filo z serem i owocami

Składniki:
·         ciasto filo 450 g -12 arkuszy
·         200 g masła
·         100 g brązowego cukru
·         1 łyżeczka  cynamonu
·         500 g słodkiego sera typu włoskiego capri
·         skórka z cytryny
·         1 żółtko
·         łyżka cukru waniliowego
·         3-4 garście czarnych porzeczek


Brązowy cukier łączymy z cynamonem. Masło topimy. Bierzemy arkusz ciasta, dokładnie smarujemy go masłem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu, układamy na nim kolejny arkusz. Ponownie smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Czynności powtarzamy aż uzyskamy 4 warstwy ciasta. Ostatnią warstwę również smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Ciasto kroimy na długie prostokąty - krótszy bok powinien mieć ok. 15 cm. Przy krótszym boku wykładamy serek utarty z żółtkiem i cukrem waniliowym oraz skórką z cytryny.  Na masie serowej układamy czarne porzeczki. Zwijamy ciasto zamykając farsz na kształt trójkąta na całej długości prostokąta. Wierzch smarujemy masłem, posypujemy brązowym cukrem z cynamonem. Czynności powtarzamy do wykorzystania całego ciasta i farszu- z każdej partii 4 arkuszy ciasta powinno wyjść nam po 3 rożki , a więc w sumie powinniśmy uzyskać 9 ciastek.

  Rożki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.  Pieczemy ok. 20 minut, temp. 200 stopni.






2 komentarze:

  1. Czy takie caisto można samemu zrobic??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale bez specjalnych końcówek do wałkowania ciasta, ciężko jest uzyskać tak cienkie płaty ciasta, jakie możemy dostać w sklepie. Ciasto filo to praktycznie dwa składniki woda i mąka w proporcji na 1 część wody 3 części mąki, plus szczypta soli.

      Usuń