czwartek, 31 lipca 2014

Wątróbka w czerwonych porzeczkach z mini cebulkami i batatowymi kluseczkami

 Dziś pyszne i szybkie danie obiadowe- wątróbka w towarzystwie czerwonych porzeczek, papryki i mini cebulek. Połączenie wątróbki, papryki i porzeczek nie jest tutaj przypadkowe - nie chodzi tylko o smak, choć oczywiście smakowo składniki te doskonale współgrają, ale również o właściwości zdrowotne dania. Żelazo zawarte w wątróbce wchłania się jedynie w obecności witaminy C, której, jak wiadomo, duże ilości znajdziemy zarówno w porzeczkach jak i papryce. Zapraszam!

Wątróbka w czerwonych porzeczkach z mini cebulkami i batatowymi kluseczkami




Składniki:
·         30 dag wątróbki drobiowej
·         2 łyżki oleju rzepakowego
·         2 duże garście czerwonych porzeczek
·         10  małych cebulek
·         mała czerwona papryka
·         pęczek natki pietruszki
·         sól
·         pieprz

Wątróbkę oczyszczamy z błon i żył, płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy na nim wątróbki z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do garnka.
Porzeczki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Paprykę pozbawiamy gniada nasiennego i drobno kroimy.  5 cebulek  kroimy w piórka. Pozostałe 5 zostawiamy w całości.  Na pozostałym na patelni tłuszczu po obsmażaniu wątróbek obsamażamy porzeczki, cebulę i paprykę. Warzywa i owoce przekładamy do wątróbki. Całość podlewamy niedużą ilością wody i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Pod koniec oprószamy solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Podajemy z kluseczkami batatowymi. Smacznego!

KLUSKI:

- 1 batat
-3 łyżki- mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- sól do smaku 

Batata gotujemy do miękkości. Następnie tłuczemy na puree, zagęszczamy mąką, doprawiamy solą. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody formując łezki za pomocą 2 łyżeczek. Kiedy kluski wypłyną na powierzchnię wody, od razu je odcedzamy. Smacznego!



1 komentarz:

  1. Uwielbiam wątróbkę, ale w takiej wersji jeszcze się z nią nie spotkałam, wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń