piątek, 18 lipca 2014

Wiśniowiec - ciasto z wiśniami

Zapraszam na pyszne mocno wiśniowe ciasto z dodatkiem czekolady. Spód przygotowany na  herbatnikach, orzechach i oleju wychodzi bardzo kruchy i apetyczny. Masa wiśniowa po schłodzeniu jest bardzo delikatna, kremowa i orzeźwiająca. Całość wieńczy wiśniowy sos z dodatkiem trójniaku. Polecam!

Wiśniowiec



Na spód:
- szklanka oleju
-  ok. 350 g herbatników pełnoziarnistych
- 50 g obranych pistacji
- 50 g migdałów
Do rozdrobnionych w malakserze ciastek, migdałów oraz pistacji  dodajemy olej  i krótko miksujemy. Masa ma mieć konsystencję mokrego pisaku. Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową i dopiero zapinamy rant. Folię zawijamy na ścianki tortownicy (po zewnętrznej stronie). Całość owijamy jeszcze raz szczelnie folią, tak by woda podczas pieczenia nie przedostała się do ciasta. Do tak przygotowanej formy wykładamy gotowe ciasto i ubijamy palcami. Wstawimy do lodówki. 
Masa:
- 500 g wiśni pozbawionych pestek
- 3/4 szklanki  miodu
- budyń waniliowy
- 2  łyżki mąki ziemniaczanej
 - 2 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego gęstego

Wiśnie blendujemy, następnie dodajemy pozostałe składniki masy. Całość dobrze miksujemy. 

- 2 tabliczki czekolady [jedna tabliczka czekolady mlecznej i jedna tabliczka czekolady gorzkiej]. 

Roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę dodajemy do masy wiśniowej. Całość delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na spód z ciastek. Tortownicę stawiamy do brytfanny. Całość wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Do brytfanny wlewamy wrzącą wodę- musi sięgać do połowy tortownicy. Pieczemy około 60 minut- cały czas pilnując i dolewając parującą wodę. Ciasto  należy wystudzić i dobrze schłodzić w  lodówce.
Polewa wiśniowa:
·         600 g wydrylowanej wiśni
·         łyżka mąki ziemniaczanej
·         5 łyżek wody
·         kieliszek trójniaku
·         5 łyżek  miodu
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wydrylowane wiśnie zagotowujemy razem z miodem. Mąkę rozrabiamy w wodzie i dodajemy do wiśni- cały czas mieszamy na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Pod koniec dodajemy Trójniak i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy polewę zdejmiemy z ognia, dodajemy wanilię. Polewamy obficie schłodzony wiśniowiec. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Piekny i wygląda pysznie. Gratuluję pomysłów. Czy wiśnie nadwiślańskie różnią sie od tych z innych rejonów Polski? MałgoŚ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) . Wiśnie nadwiślańskie są nieco mniejsze i mają bardziej intensywny, wyraźnie kwaskowaty smak :)

      Usuń
  2. Dzięki za odpowiedź, chyba nie jadłam nadwiślańskich. MałgoŚ

    OdpowiedzUsuń