Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 29 sierpnia 2014

Dorsz pod chrupiącą skorupką z dynią i jeżynami

W piątek zapraszam na pyszną sezonową rybkę w ziołowo-serowym sosie z chrupiącą kruszonką, pieczoną dynią i soczystymi, orzeźwiającymi jeżynami. Pysznie, zdrowo i z pomysłem!

Przepis znalazł się w pierwszej dziesiątce (wśród Finalistów) najlepszych przepisów zgłoszonych do konkursu dla blogerów organizowanego przez Almette . Radość tym większa, że w zabawie brało udział bardzo dużo znakomitych przepisów. :)

Dorsz pod chrupiącą Almettową kruszonką  z serowo-ziołowym sosem, pieczoną dynią i jeżynami




Składniki (3 porcje):
·         ok. 450-500 g świeżego fileta z dorsza - ze skórką
·         sól
·         pieprz
·         sok z cytryny
·         3 duże łyżki (ok.150 g - jedno opakowanie) Almette z ziołami (opcjonalnie z chrzanem lub jogurtowego)
·         3 łyżki bułki tartej
·         łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·         olej rzepakowy do skropienia
Sałatka:
·         dynia
·         olej rzepakowy
·         sól
·         pieprz
·         mix sałat rukoli i roszponki
·         garść pestek dyni
·         pomidorki  śliwkowe - 3-4 szt.
·         odrobina oliwy
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         150 g jeżyn
Sos ziołowo-almettowy
·         150 g Almette z ziołami
·         2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
·         sól
·         pieprz
·         pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Dynię rozkrajamy na łódeczki, pozbawiamy pestek. Ze skórką układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem, solimy. Pieczemy do miękkości ok. 45 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Dorsza myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, porcjujemy na zgrabne kawałki. Każdy kawałek ryby skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę skórką do dołu układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Almette ucieramy z bułką tartą, trawą cytrynową, doprawiamy solą i pieprzem. Panierkę układamy na rybie- delikatnie rozsmarowujemy po całej powierzchni filetów. Całość skrapiamy olejem. Zapiekamy ok. 20 minut, temp. 180 stopni, teroobieg- do uzyskania chrupiącej skorupki.

Sos- w garnku podgrzewamy śmietanę wymieszaną z serkiem Almette. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Składanie dania- na dużym talerzu wykładamy porcję sosu. Następnie garść mixu sałat. Na sałacie układamy pokrojoną w kostkę, upieczoną dynię, pokrojonego w łódeczki pomidora śliwkowego i kilka jeżyn. Całość posypujemy pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni. Sałatkę skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Na sałatę wykładamy upieczonego fileta z dorsza pod almettowo-chlebową panierką. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz