Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 29 sierpnia 2014

Dyniowe gofry na pożegnanie wakacji

Ostatni wakacyjny weekend. Na pocieszenie proponuję pyszne, już nieco jesienne gofry- ciasto przygotowałam na bazie ukochanej przeze mnie dyni, zarodków pszennych i mące pełnoziarnistej. Z dodatkiem pysznych rozgrzewających przypraw- cynamonu, imbiru, trawy cytrynowej i gałki muszkatołowej- są aromatyczne i idealnie wyważone smakowo. Puszystości dodaje im serek Almette - do ciasta wybrałam jogurtowy, ale idealnie sprawdzi się również śmietankowy. W cieście serek jogurtowy, zaś na gofrach pyszny Almette fruit jagoda z maliną. Całość wieńczą świeże owoce i malinowy miód. Po prostu niebo w gębie ;) . Polecam!

Dyniowo-almettowe gofry jogurtowe z jagodowo-malinowym kremem i owocami 


Składniki:
·        2 jajka
·        1,5  szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·        1 szklanka zarodków pszennych
·        szczypta soli
·        0,5 szklanki domowego cukru waniliowego
·        łyżka ekstraktu z wanilii
·        0,5 szklanki oleju rzepakowego
·        szklanka dyni startej na tarce o dużych oczkach
·        1,5 szklanki mleka
·        150 g Almette jogurtowego
·        1 łyżeczka proszku do pieczenia
·        skórka z cytryny
·        1/3 łyżeczki mielonego imbiru
·        1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
·        1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
·        pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej


Dodatek:
·        300 g (2 opakowania)  Almette fruit jagoda z maliną
·        2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
·        pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
·        miód malinowy
·        świeże maliny i borówki

Łączymy suche składniki- mąkę, zarodki pszenne, sól, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę, imbir  i cukier. W oddzielnej misce łączymy jajka, Almette, mleko, olej, trawę cytrynową,  skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, alby nie powstały grudki. Dodajemy startą dynię i ponownie mieszamy. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy porcję  ciasta i pieczemy gofry.
Almette fuit ucieramy ze śmietaną, trawą cytrynową  i łyżeczką malinowego miodu. Serkiem smarujemy gofry, wykładamy porcję świeżych owoców i skrapiamy malinowym miodem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz