piątek, 22 sierpnia 2014

Gryczane gołąbki z ziołowym serkiem

Zapraszam na pyszne i zdrowe gołąbki - na bazie mojej ulubionej kaszy gryczanej i ziołowego serka Almette. Ten ostatni nie tylko nadaje farszowi idealną konsystencję, ale również delikatnie go dosmacza. Dzięki temu z przypraw wystarczą nam jedynie sól i pieprz. A że tak przygotowane gołąbki są bardzo lekkie i dietetyczne, możemy wykończyć całe danie odrobiną smakowitej okrasy na bazie cebulki i boczku. Zapraszam na pyszny obiad- idealny na nieco chłodniejsze dni.

Gryczane gołąbki z ziołowym serkiem Almette




Składniki na ok.  5 gołąbków:
·         główka kapusty
·         100 g kaszy gryczanej
·         200 g almette z ziołami (lub ewentualnie śmietankowego/jogurtowego)
·         2  jajka
·         1 duża cebula
·         olej rzepakowy do smażenia
·         boczek na skwarki
·         cebula do okrasy
·         pieprz
·         sól          
·    
Kapustę gotujemy i systemtycznie pozbawiamy obgotowanych liści. Wystudzone liście pozbawiamy zdrewniałej części i odkładamy na bok.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i złocimy na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy do ugotowanej kaszy. Kiedy kasza z cebulką przestygną, dodajemy serek almette i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na gładką masę. Faszerujemy nią liście kapusty. Dno naczynia do zapiekania wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. W naczyniu układamy gołąbki. Przykrywamy liśćmi kapusty, podlewamy odrobiną wody. Naczynie zamykamy. Gołąbki pieczemy ok. 70-90 minut, temp. 180 stopni- aż będą miękkie. Podajemy z zezłoconym boczkiem i cebulką.
Okrasa- boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na skwarki na małym ogniu. Pod koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy cebulka się zezłoci doprawiamy solą. Okraszamy gołąbki. Smacznego!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz