środa, 13 sierpnia 2014

Jabłkowe knedle - bez ziemniaków

Knedle zazwyczaj kojarzą  nam się z masą przygotowaną na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki, ewentualnie z dodatkiem białego sera. Dziś zupełnie coś innego. Knedle na bazie jabłek - pysznych, słodkich, soczystych- naszych polskich ;) . Knedle jabłkowe swoje korzenie  mają w kuchni austriackiej- tradycyjnie przygotowywane są z dodatkiem mielonych orzechów laskowych, dużej ilości jajek i białego chleba. W moim wydaniu, ze względu na upodobania moich domowników, będą to mielone migdały i chałka. Sięgnęłam też po nieco mniejszą ilość jajek. Dodatki do tego knedlowego ciasta mogą być dowolne- ja wybrałam skórkę cytrynową, ale jednym z bardziej oczywistych będzie cynamon. Knedle nie powinny być za duże, gdyż wówczas  podczas smażenia nie zdążą  się przepiec. Jako panierki użyłam bułki tartej, ale równie dobrze sprawdzą się chociażby mielone migdały. Do smażenia wybrałam masło klarowane, jeśli takiego nie macie do zwykłego masła dodajcie odrobinę oleju rzepakowego. Doskonałym dodatkiem do takich jabłkowych specjałów będzie bita śmietana, kwaśna śmietana, gałka lodów czy w wersji bardziej dietetycznej (i tą też wybrałam) - jogurt naturalny w towarzystwie malinowego miodu. Po prostu pycha! Szczerze polecam!

Jabłkowe knedle - bez ziemniaków



Składniki:
·         600 g jabłek pokrojonych w kostkę (waga jabłek już po pokrojeniu w drobną kostkę, bez skórki)
·         100 g masła
·         6 jajek
·         200 g grubo mielonych migdałów
·         100 g domowego cukru waniliowego
·         40 g mąki pszennej
·         2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         230 g pokruszonej chałki
·         skórka z cytryny
·         masło klarowane  do smażenia
·         400 g jogurtu naturalnego gęstego
·         2 łyżki miodu malinowego
·         bułka tarta do panierowania


Jabłka dusimy na maśle z cukrem. Do lekko przestudzonej masy dodajemy żółtka, uważając, aby nie zrobiła się nam jajecznica. Dodajemy mielone migdały i skórkę z cytryny. Dodajemy chałkę oraz mąkę i dokładnie wyrabiamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do jabłek. Delikatnie wyrabiamy. Formujemy knedle i panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy  na patelni na rozgrzanym maśle. Podajemy z zimnym jogurtem wymieszanym z miodem malinowym. Smacznego!







Jabłka wolności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz