Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 31 sierpnia 2014

Jaglanka inaczej


 Jaglane liście i grzybki w jabłkowo-orzechowym sadzie na almettkowej pierzynce


Składniki:
·         szklanka kaszy jaglanej
·         2 szklanki mleka
·         2 czubate łyżki Almette jagoda z maliną
·         łyżka cukru pudru
·         łyżka cukru waniliowego
·          szklanka  mąki
·         pół szklanki zarodków pszennych

·         2 jabłka
·         łyżka miodu malinowego
·         orzechy włoskie- 2 garście

·         Almette śmietankowy - 1 opakowanie
·         łyżka cukru waniliowego
·         łyżka kwaśnej gęstej śmietany
·         szczypta cynamonu

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości na  dwóch szklankach mleka. Kiedy będzie miękka i wchłonie cały płyn dodajemy mąkę, zarodki pszenne, Almette jagodowo-malinowe, cukier i wyrabiamy dłońmi na gładkie ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką, za pomocą łyżki, czy miarki obsypanej lekko mąką formujemy z ciasta placek grubości ok. 1 - 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek do ciastek kluseczki- duże liście, małe grzybki i małe serduszka. Duże i małe kluski gotujemy oddzielnie, gdyż te małe potrzebują mniej czasu. Kluseczki  gotujemy w lekko osolonej wodzie- od momentu kiedy wypłyną ok. 1 minutę. Podajemy z miodowym jabłuszkiem, orzechami i almettowo-cynamonowym sosem.

Almettowo-cynamonowy sos- Almette podgrzewamy ze śmietaną, dosładzamy cukrem waniliowym, doprawiamy cynamonem.
Miodowe jabłka- jabłka ze skórką tniemy na szatkownicy w cienkie plasterki. Na patelni podgrzewamy łyżkę miodu, delikatnie układamy plasterki jabłka i podgrzewamy na małym ogniu dosłownie pół minuty.  Smacznego! 




2 komentarze:

  1. PYSZNA Z PEWNOŚCIĄ ;) TEŻ ROBIŁAM JAGLANKĘ NA SŁODKO ;ZAPRASZAM;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, z przyjemnością zaglądnę ;) . Pozdrawiam

      Usuń