czwartek, 21 sierpnia 2014

Jeżynowy metrowiec TRICOLOR

 Zapraszam na pyszny metrowiec w niecodziennym wydaniu-mocno owocowy, z serową nutą i harmonijnie skomponowaną słodyczą. Ciasta czekoladowe i serowe wychodzą bardzo wilgotne i delikatne, zaś masa jeżynowa   jest idealnie kremowa i puszysta. Pyszny klasyk w nowoczesnej odsłonie. Zachwyci każdego łasucha. Polecam!

Jeżynowy metrowiec  TRICOLOR

Składniki na ciasto:
·         8 jajek
·         250 g cukru
·         2 łyżki domowego cukru waniliowego
·         2 łyżki ekstraktu waniliowego
·         300 ml oleju
·      150g serka  śmietankowego
·         400 g mąki pszennej +  łyżka do jasnego ciasta
·         30 g proszku do pieczenia (całe opakowanie)
·         duża łyżka kakao
·         szczypta soli
Przygotowujemy foremki na ciasto- dwie keksówki o wymiarach 11 na 30 cm. Smarujemy je masłem i obsypujemy mąką.
Ciasto-  Do misy miksera wybijamy  jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy, serek  i miksujemy. W oddzielnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól.   Do masy jajecznej stopniowo i naprzemiennie dodajemy składniki suche i olej. Ciasto dzielimy na 2 równe części- do jednej dodajemy łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki - dobrze mieszamy. Dwa kontrastowe ciasta rozlewamy do dwóch wcześniej przygotowanych keksówek. Pieczemy ok 60  minut w temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Masa jeżynowa:
·                600 g jeżyn
·                ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
·                budyń waniliowy
·                2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
·                2 żółtka
·                1/2 szklanki mleka
·                200 g miękkiego masła
·         150 g serka śmietankowego

Owoce  i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się jeżyn. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić  budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy z serkiem, stopniowo dodając zimny budyń.

Ciasta kroimy w kromeczki takiej samej grubości- kromki kroimy po skosie. Następnie bierzemy kromki naprzemiennie z jasnego i ciemnego ciasta i przekładamy je kremem. Polewamy sosem jeżynowym.

Sos:
·        150 g jeżyn  
· 
·        1 łyżka cukru waniliowego
·         100 g  mlecznej czekolady
·         50 g czekolady gorzkiej

Jeżyny zagotowujemy z cukrem. Kiedy  puszczą sok dodajemy połamaną czekoladę mleczną.  Chwilkę gotujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 50 g połamanej gorzkiej czekolady- rozpuści się pod wpływem ciepłego sosu i  go lekko zagęści. Sos studzimy. Polewamy nim gotowe metrowce. Dekorujemy świeżymi jeżynami i miętą. Metrowiec możemy również ozdobić jedynie cukrem pudrem i miętą- również będzie wspaniale wyglądał. Smacznego!






 













2 komentarze: