Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Pełnoziarniste mini bagietki z dynią, siemieniem lnianym i sezamem

Na dobry początek tygodnia zapraszam na pyszne, domowe i zdrowe pieczywo- bagietki z porcją zdrowia ukrytą w pestkach dyni, siemieniu lnianym i sezamie. Część bułeczek przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów. Idealne na śniadanie z odrobiną zimnego masła. Polecam!

Pełnoziarniste mini bagietki z dynią, siemieniem lnianym i sezamem 



Składniki (na 6 sztuk):
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej zwykłej
3 łyżki mleka
350 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
7 g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1  łyżeczka cukru
mleko  do posmarowania
siemię lniane- garść
pestki dyni- garść
sezam biały i czarny -po  1 garści
3-4 suszone pomidory z oleju



Drożdże mieszamy z mąkami. Do miski wysypujemy mąki, cukier, sól, siemię lniane i pestki dyni. Dodajemy wodę, ciepłe mleko i olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto- powinno odchodzić od dłoni. Odkrawamy 1/3 ciasta (2 mini bagietki)  i dodajemy do niego drobno posiekane pomidory- ponownie zarabiamy tą część ciasta. Ciasto z pomidorami i ciasto bez dodatków przykrywamy ściereczką na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na  mniejsze części-  z każdej formujemy podłużną bagietkę. Bułki układamy w blaszkach do pieczenia bagietek posmarowanych olejem. Odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie każdą bułkę smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy 25 minut, temp. 220 stopni termoobieg. 







2 komentarze: