Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 2 sierpnia 2014

Pieczone roladki z dorsza w żółtej cukinii z porem i pomidorową salsą

Pieczone roladki z dorsza w żółtej cukinii z porem i pomidorową salsą




Składniki:
·         filet dorsza ze skórką
·         duża podłużna żółta cukinia
·         2 pomidory
·         mała cebulka
·         sól
·         pieprz
·         6  łyżek oleju rzepakowego
·         pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
·         1 cm świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach
·         łyżeczka octu jabłkowego
·         por

Dorsza myjemy, osuszamy. Porcjujemy na podłużne kawałki wielkością zbliżone do plastrów cukinii. Każdy kawałek solimy i pieprzymy. Z cukinii wykrawamy podłużne cienkie plastry- solimy je i odkładamy na chwilę, żeby zmiękły. Parę liści pora zalewamy wrzątkiem, żeby stały się bardziej elastyczne. Wykrawamy z nich wstążki, którymi zwiążemy roladki. Pozostałą część pora kroimy w małą kostkę i przesmażamy na łyżce oleju.
Cebulkę drobno siekamy i solimy, odstawiamy na parę minut, żeby lekko się zamarynowała. Pomidory filetujemy, kroimy w kostkę. Dodajemy do nich cebulkę. 3 łyżki oleju mieszamy ze świeżym imbirem, trawą cytrynową, solą i pieprzem. Marynatą zalewamy pomidorki z cebulą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w szczelnym pojemniku to zamarynowania do lodówki.

Przystępujemy do rolowania ryby- na desce układamy zachodząco 3  plastry cukinii, na cukinii kawałek dorsza. Na szerszym brzegu układamy łyżeczkę pora, całość dokładnie, delikatnie zwijamy. Związujemy tasiemkami z pora. Tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie sprawiamy je olejem. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg ok. 20 minut. Podajemy ze schłodzoną salsą pomidorową. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz