Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 19 sierpnia 2014

Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu

Ryż zapiekany z twarogiem, jabłkami i śliwkami czyli ryż po tuningu




- 100 g ryżu basmati
- 100 g ryżu naturalnego brązowego
- 250 g sera twarogowego - ja użyłam almette śmietankowego
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka mleka
- 3-4 łyżki zimnego masła
- łyżka brązowego cukru
- 2 jabłka + kilka śliwek + łyżka cukru waniliowego
- cynamon

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na sypko. Do ugotowanego ryżu dodajemy serek, cukier waniliowy, jajko  i dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Wykładamy 1/3  ryżu. Na ryż wykładamy połowę startych na tarce o dużych oczkach jabłek doprawionych  cynamonem i łyżką cukru waniliowego oraz kilka połówek śliwek. Na jabłka wykładamy kolejną 1/3  ryżu. Na ryż pozostałe jabłka. Na warstwę jabłek ostatnią warstwę ryżu. Wierzch zalewamy odrobiną mleka.  Na wierzchu układamy wiórki masła, posypujemy brązowym cukrem. Zapiekamy ok. 45 minut temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!



2 komentarze:

  1. Witaj,
    Twoje przepisy wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego!
    Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
    Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
    Pozdrawiam,
    Remi
    info@mytaste.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń