Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 10 sierpnia 2014

Tarta z bundzem, oscypkiem i pomidorami

Jednym z najbardziej popularnych polskich górskich serów jest oscypek- wędzony owczy ser produkowany  tradycyjnie na Podhalu, od 2008 roku opatrzony znakiem Chronionej Nazwy Pochodzenia. Wytwarzany ręcznie z mleka owczego (dopuszczalny jest dodatek mleka krowiego), formowany w kształt wrzeciona  w specjalnej rzeźbionej foremce tzw. "oscypiorce". Swój charakterystyczny zapach i smak zyskuje dzięki procesowi zimnego wędzenia  trwającego od kilku do kilkunastu dni. Pierwotna receptura jego wytwarzania pochodzi z 1748 roku i przestrzega się jej po dzień dzisiejszy.

Kolejnym  polskim górskim serem jest bundz (czy bunc) od 2005 roku wpisany na listę produktów tradycyjnych.   Twaróg ten wytwarzany jest z mleka owczego. Pierwszy etap wytwarzania przebiega tak samo, jak produkcja oscypków. Skrzep serowy jest parzony przez kilka minut w temp. ok. 70 stopni Celsjusza, następnie jest odcedzany na płótnie. Ser ma delikatny, łagodny, kremowy smak . Na Krupówkach często nazywany  polską mozzarellą, w smaku i konsystencji nie jest gorszy  od swojej włoskiej koleżanki. Doceniajmy więc to, co polskie i jak najczęściej sięgajmy po nasze dobre, polskie sery. Jeśli więc w ramach wakacyjnych podróży odwiedzimy Podhale, zakupmy zapas dobrych serów i wyczarujmy z nich coś pysznego. 

Moja dzisiejsza propozycja to połączenie dobrych polskich składników z kuchnią włoską. Zapraszam!

 Tarta z bundzem, oscypkiem i pomidorami 


 SKŁADNIKI:

- płat ciasta francuskiego
-jajko do posmarowania rantów

- 2 łyżki pesto pietruszkowo-pistacjowego
- bundz 200 g
- oscypek ok. 150 g
- kilka plastrów marynowanej papryki
- 1 pomidor
- kilka listków świeżej bazylii
- pieprz



Kwadratową foremkę 22 X 22 cm lub formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Foremkę wylepiamy płatem ciasta francuskiego. Boki smarujemy rozbełtanym jajkiem i przyklejamy uformowany z pozostałego ciasta rant. Rant zdobimy za pomocą noża i smarujemy resztą jajka. Przygotowany spód tarty smarujemy równomiernie pesto. Bundz i oscypek kroimy w plastry o zbliżonej wielkości. Plastry serów układamy naprzemiennie na cieście. Pomiędzy plastry serów układamy listki bazylii, plastry pomidorów i papryki. Całość doprawiamy pieprzem. Zapiekamy ok. 30-35 minut temp. 200-220 stopni. Podajemy z listkami świeżej bazylii.



2 komentarze: