Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Wytrawne babeczki w balsamiczno-kukurydzianym sosie

 Zapraszam na pyszne wytrawne babeczki na bazie zdrowej razowej kaszki kuskus z lekkim i puszystym serkiem pomidorowym w towarzystwie słodkiej kukurydzy, pesto, octu balsamicznego, soczystych śliwek i lekko gorzkiej rukoli. Szybkie do przygotowania, pożywne i smaczne danie idealne na obiad czy kolację. Polecam!


Jesienne babeczki  almettkowo-kuskuskowe w balsamiczno-kukurydzianym sosie




Składniki (4 porcje):
·         1 szklanka kuskusu razowego
·         2 szklanki domowego wywaru warzywnego
·         150 g almette pomidory dojrzewające w słońcu
·         2 suszone pomidory
·         sól
·         pieprz
·         2 kolby ugotowanej kukurydzy
·         150 g serka almette jogurtowego
·         garść  prażonych orzeszków ziemnych
·         łyżka  pesto rosso
·         2 łyżki octu balsamicznego
·         łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·         4 łyżki oleju
·         mix sałat rukoli i roszponki
·         3 duże śliwki
·         oliwa

Kuskus zalewamy gorącym wywarem warzywnym, przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie płyn. Orzeszki siekamy i dodajemy do kuskusu. Ziarna z jednej kolby kukurydzy, pokrojone w kostkę suszone pomidory, mieloną trawę cytrynową, almette pomidorowe  oraz pesto również dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Jogurtowy serek almette miksujemy z ziarnami z drugiej kolby kukurydzy  . Doprawiamy 1  łyżką octu balsamicznego, pieprzem i ewentualnie solą. Połowę odkładamy, a do pozostałej stopniowo dodajemy olej, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu oraz jeszcze jedną łyżkę octu balsamicznego.  Na talerzu wykładamy porcję sosu. Następnie układamy porcję kuskus (użyjmy do tego specjalistycznej obręczy do formowania). Na porcji kaszy układamy porcję almette jogurtowo-kukurydzianego.  Na samej górze wykładamy porcję sałat i cienkie plasterki śliwki. Całość skrapiamy delikatnie oliwą. Wierzch dekorujemy ziarnami kukurydzy i orzeszkami. Smacznego!



 






2 komentarze: