niedziela, 3 sierpnia 2014

Ziołowo cytrynowy kurczak z kukurydzą i pieczonymi młodymi ziemniakami z rozmarynem


 Ziołowo cytrynowy kurczak z  kukurydzą i pieczonymi młodymi ziemniakami z rozmarynem


Składniki:
·         1 duży wiejski kurczak
·         8 łyżek oleju rzepakowego
·         łyżka suszonego tymianku
·         łyżka suszonego rozmarynu
·         łyżka soli
·         łyżeczka pieprzu
·         skórka otarta z dużej cytryny
·         kukurydza -2 kolby- ugotowane al dente
·         młode ziemniaki + olej rzepakowy + sól morska + suszony rozmaryn

6 łyżek oleju łączymy z tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i skórką z cytryny. Osuszonego kurczaka dokładnie nacieramy marynatą - wmasowujemy ją w skórę, pod skórką oraz w środku kurczaka. 2 łyżki oleju łączymy z ziarnami kukurydzy- ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Farszem wypełniamy wnętrze kurczaka, sznurujemy dokładnie wykałaczkami i dratwą. Związujemy nóżki - ja użyłam specjalnych silikonowych sznureczków. Kurczaka układamy na kratce piekarnikowej. Umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, termoobieg na 15 minut- żeby skórka się zezłociła.  Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 80-90 minut, spryskując kurczaka od czasu do czasu olejem rzepakowym.
Na 45 minut przed wyjęciem kurczaka dokładamy pokrojone w ćwiartki młode ziemniaki spryskane olejem i posypane solą morską i rozmarynem. 
Kurczaka podajemy w towarzystwie pieczonych ziemniaczków. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz