Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 12 sierpnia 2014

Zupa krem w kolorze słońca z wytrawnymi placuszkami z amarantusa - wegetariańsko, wegańsko

Zupa krem w kolorze słońca z wytrawnymi placuszkami z amarantusa - wegetariańsko, wegańsko 


Składniki:
·         2 żółte cukinie
·         1 średni ziemniak
·         750 ml domowego wywaru warzywnego
·         1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
·         1 żółta papryka
·         sól
·         pieprz
·         łyżka oleju
·         łyżka octu balsamicznego

Na rozgrzanym oleju podsmażamy w dużym garnku pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę oraz ziemniaka. Zrumienione warzywa zalewamy wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Dodajemy trawę cytrynową i dokładnie blendujemy. Doprawiamy solą, octem  i pieprzem. Podajemy z placuszkami z amarantusa.
Placki z amarantusa wytrawne:
·         szklanka ziaren amarantusa
·         2 szklanki wody
·         1 duży dojrzały banan
·         2 łyżki siemienia lnianego mielonego
·         sól
·         pieprz
·         kilka kropel tabasco
·         szczypta ostrej papryki
·         1/3 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
·         garść natki pietruszki
·         olej do smażenia

Ziarna amarantusa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do gorących ziaren dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz siemię lniane- wyrabiamy na gładką masę. Doprawiamy trawą cytrynową, solą, pieprzem, papryką i tabasco. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy.  Formujemy placuszki i smażymy do dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz