Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 26 września 2014

Boczek w chrzanowym sosie z pieczonymi ziołowymi ziemniakami

 Propozycja na syty i smakowity rodzinny obiad. Rolada z boczku, ostrego chrzanowego serka twarogowego Almette, z dużą ilością szczypiorku w towarzystwie ziołowo-koperkowych ziemniaczków zapiekanych z ziołowo-jogurtowym serkiem. Zwieńczeniem całości jest idealnie wyważony sos twarogowo-chrzanowy, lekko kwaśne jeżyny (doskonałe do wszelkiego rodzaju mięs) i lekko gorzkie jagody Goji. Polecam!

Chrzanowy boczek z ziołowo-twarogowymi ziemniakami  i sosem chrzanowo-serowym


SKŁADNIKI:

- boczek o wadze  ok. 2 kg
- 300 g Almette z chrzanem (2 opakowania)
- 1 łyżeczka chrzanu
- sól
- pieprz
- duży pęczek szczypiorku
- 2 ząbki czosnku
NA ZIEMNIAKI:
- 6 dużych ziemniaków
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g Almette z ziołami
- 150 g Almette jogurtowy
- skórka z jednej cytryny
- sól
- pieprz
- duży pęczek koperku
SOS CHRZANOWY:
  - Almette z chrzanem (1 opakowanie)
- 6 łyżek śmietanki  30%
-  łyżeczka chrzanu ze słoiczka
-   1 łyżka masła
 - sok z cytryny
-  szczypta  cukru
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 garście jeżyn
- garść jagód Goji

Boczek osuszamy ręcznikiem papierowym, pozbawiamy skóry. Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Solimy i pieprzymy z obu stron. Almette z chrzanem ucieramy z chrzanem, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekany szczypior. Serkiem smarujemy równomiernie boczek od strony bez skóry. Boczek rolujemy i ściśle zawiązujemy dratwą. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy - 1 godzinę na każdy kilogram mięsa - temp. 200 stopni, termoobieg. W razie potrzeby w trakcie pieczenia możemy przykryć naczynie, w którym pieczemy boczek.
Razem z roladą wkładamy do piekarnika wyszorowane i osuszone ziemniaki w skorupkach. Pieczemy je ok. godziny. Kiedy będą już upieczone, przekrawamy na pół. Delikatnie wydrążamy miąższ ziemniaków. Dodajemy do niego serki Almette, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekany koperek, skórkę startą z jednej cytryny  i 2 łyżki oleju rzepakowego. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy wydrążone połówki ziemniaków. Układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy olejem  i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut.
Sos- w garnku zagotowujemy Almette ze śmietanką, chrzanem i masłem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smak równoważymy cukrem i sokiem z cytryny.

Składanie dania- na talerzu wykładamy porcję sosu, układamy 2 plastry rolady i 2 połówki pieczonych ziemniaków. Zdobimy szczypiorkiem. Dla kontrastu smakowego dodajemy kilka jędrnych i lekko kwaśnych  jeżyn oraz  jagody Goji.  Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz