piątek, 19 września 2014

Czekoladki z borówkowym sercem

 Domowe czekoladki są dość pracochłonne, ale warto pokusić się o ich przygotowanie. Dziś proponuję pyszne czekoladki z serowym nadzieniem jogurtowym i  z borówkowym sercem. Idealne jako prezent dla bliskiej nam osoby.

Czekoladki serowo-jogurtowe z borówkowym sercem


Składniki:
·         1,5  tabliczki mlecznej czekolady
·         1.5  tabliczki czekolady gorzkiej
·         150 g Almette Jogurtowy
·         50 g czekolady białej
·         łyżka cukru pudru
·         kilka dużych borówek amerykańskich

Czekoladę mleczną i gorzką rozpuszczamy nad gorąca kąpielą wodną. Za pomocą szpatułki rozprowadzamy po ściankach i dnie silikonowych mini foremek- czekolada musi pokryć dokładnie całą powierzchnię foremek. Ja użyłam foremek w kształcie dyni, listków i okrągłych. Foremki wstawiamy do zamrażalnika. Kiedy warstwa czekolady zastygnie, nakładamy drugą warstwę i ponownie schładzamy. Almette Jogurtowy  ucieramy z roztopioną czekoladą białą i cukrem pudrem.  Masą napełniamy foremki zostawiając odrobinę miejsca na zamknięcie czekoladek warstwą czekolady. Do każdej czekoladki wciskamy po jednej dużej borówce. Foremki wstawiamy do zamrażalnika, żeby serek zastygł. Na serek wykładamy warstwę czekolady- dokładnie wygładzamy i ponownie wstawiamy do zamrażalnika, żeby wierzch czekoladek zastygł. Czekoladki wyjmujemy z silikonowych foremek i częstujemy naszych gości. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz