Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 28 września 2014

Fasolowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi

Zapraszam na pyszne fasolowe knedle na bazie  Almette faszerowane młodymi maślakami, wędzonym boczkiem i szczypiorkowo-cebulowym serkiem. Zwieńczeniem całości jest orzechowa maślana okrasa z rozmarynową nutą. Polecam!

Fasolowo-twarogowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi 


Składniki na ciasto (12 dużych knedli):
·         500 g   fasoli piękny Jaś (waga przed gotowaniem)
·           150 g serka Almette Jogurtowy
·        150 g Almette ze szczypiorkiem i cebulą
·          2 jajka
·           ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
·        łyżka mąki ziemniaczanej
·        łyżeczka soli
·        pieprz do smaku
·        łyżeczka  suszonego tymianku

Na farsz:
·        1 duża cebula
·        150 g boczku wędzonego parzonego
·        200 g maślaków
·        olej rzepakowy do smażenia
·        sól
·        pieprz
·         150 g Almette ze szczypiorkiem i cebulą
·         pęczek szczypiorku

Panierka:
·         3-4  łyżki masła
·         100 g orzechów włoskich
·         kilka gałązek rozmarynu
·         szczypta soli


Ugotowaną fasolę (fasolę moczymy w wodzie całą noc, następnie gotujemy we wrzątku do miękkości- wody nie należy solić, bo wydłuża to czas gotowania) blendujemy,  łączymy z serkami Almette, jajkami , tymiankiem  i solą. Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.
Farsz- na patelni na dobrze rozgrzanym oleju przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, oczyszczone i pokrojone w kostkę maślaki  i pokrojony w kostkę boczek.  Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Kiedy kiełbasa się zarumieni, zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonego farszu dodajemy Almette ze szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Ciasto fasolowe dzielimy na 12 równych części. Bierzemy łyżeczkę  farszu  i otulamy ją fasolowym ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu  kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty.
Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy posiekane orzechy włoskie i  igiełki rozmarynu.  Chwilę smażymy. Solimy. Kiedy orzechy nabiorą aromatu, przekładamy do nich ugotowane knedle. Delikatnie obtaczamy w panierce. Podajemy gorące. Smacznego!



Grzyby

2 komentarze:

  1. wpadłam, poczęstowałam się jak zwykle i jestem szczęśliwa,że nie wejdzie mi to w biodra ;)
    buziaki Ewuś i do zobaczenia:)
    zdjęcia również wyśmienite...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buziaki Gosiu i do zobaczenia w Warszawie :*

      Usuń