Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 26 września 2014

Jabłkowo-gruszkowe serniczki bazyliowe z orzechami nerkowca

 Zapraszam na pyszne bazyliowe serniczki z lekką nutką pikanterii od imbiru, serwowane w miseczkach z gruszek i jabłek. Puszysty serek z gruszką i jabłkiem nadaje deserowi idealną konsystencję i doskonały smak. Polecam!

 Jabłkowo-gruszkowe serniczki bazyliowe z orzechami nerkowca

Składniki:
·         2 duże jabłka kosztelki
·         2 twarde gruszki
·         150 g gładkiego serka twarogowego jabłkowo-gruszkowego
·         Łyżka słodkiej śmietanki
·         Łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         2 Łyżki mleka
·         Łyżka ekstraktu waniliowego
·         Łyżka cukru pudru
·         Szczypta cynamonu
·         Duża szczypta mielonego imbiru
·         2-3 kawałki imbiru kandyzowanego
·         Żółtko
·         Garść podprażonych nerkowców solonych
·         pęczek  bazylii

Z jabłek i gruszek odcinamy kapturki od strony ogonka. Owoce delikatnie wydrążamy, pozbawiając je gniazd nasiennych i części miąższu, tak by uzyskać miejsce na serowy farsz. Ścianki owocu powinny mieć ok. 1 cm grubości. Serek owocowy ucieramy z żółtkiem, cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, cynamonem i imbirem. Mąkę ziemniaczana rozprowadzamy w jednej łyżce zimnego  mleka  i śmietance. Dodajemy do serka, dokładnie mieszamy.  Listki bazylii blendujemy na gładką masę z łyżką mleka. Do masy serowej dodajemy drobno posiekany kandyzowany imbir, zmiksowane  listki bazylii  i posiekane orzechy nerkowca. Serkiem faszerujemy jabłka i gruszki.  Owoce przykrywamy kapturkami. Układamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy do miękkości ok. 35- 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz